Ексклюзиви
середа, 15 липня 2020 10:04

Нідерланди подали проти Росії позов у справі МН17 за 3 статтями

Нідерланди подали проти Росії позов у справі МН17 за 3 статтями
Нідерланди подали проти Росії у справі зі знищенням літака рейсу МН17 над Донбасом. Фото: reuters.com

Нідерланди подали позов проти РФ до Європейського суду з прав людини у звязку зі знищенням літака рейсу МН17.

В ньому йдеться про порушення цією країною 3 статей Європейської конвенції з прав людини: 2-ї, 3-ї та 13-ї, повідомляє Укрінформ із посиланням на ексклюзивний коментар посла України в Нідерландах Всеволода Ченцова.

"Сьогодні відбувся брифінг у Міністерстві юстиції Нідерландів, де представники держав-членів Міжнародної спільної слідчої групи (JIT) та країн, чиї громадяни загинули внаслідок збиття літака, представили розгорнуту інформацію щодо позову Нідерландів до ЄСПЛ проти РФ та висловили пропозицію підтримати такий крок. Також було надано уточнення щодо правової основи звернення Нідерландів. Зокрема, країни, котрі бажають приєднатися до позову як треті сторони, зможуть це зробити впродовж 12 тижнів після офіційної передачі позову РФ секретаріатом ЄСПЛ", — наголосив дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може залишитися без покарання за катастрофу літака рейсу МН17 на Донбасі - адвокат

Уточнюється, що ст. 2 Конвенції визначає, що право кожного на життя охороняється законом. Нікого не може бути умисно позбавлено життя інакше ніж шляхом виконання смертного вироку суду, винесеного після визнання особи винною у вчиненні злочину, за який закон передбачає таке покарання.

Ст. 3 говорить, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

Ст. 13 наголошує: кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

На ст. 13 Конвенції Нідерланди посилаються у зв'язку з неналежним рівнем співпраці Росії у розслідуванні збиття літака, уточнив посол.

Літак рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" бойовики збили над непідконтрольним Україні Донбасом у липні 2014 року. 298 пасажирів і членів екіпажу загинули. 9 березня в Нідерландах почалися перші слухання у справі. Обвинувачено 3 росіян та 1 українця. Це Ігор Гіркін (Стрєлков) - тодішній так званий міністр оборони ДНР, Сергій Дубінський - генерал-майор російської армії, очолював розвідку бойовиків, Олег Пулатов - підлеглий Дубінського. Громадянин України Леонід Харченко супроводжував "Бук" до Сніжного, звідки здійснили постріл.

Розгляд справи про збитий літак Окружний суд Гааги розпочав у березні 2020 року.

10 липня 2020 року Нідерланди ухвалили рішення про подання позову до Європейського суду з прав людини проти РФ у зв'язку з катастрофою літака рейсу МН17.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди подали проти Росії позов у справі МН17 за 3 статтями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути