Ексклюзиви
понеділок, 17 травня 2021 16:31

''Нептун'', вантажівки й безпілотники - які новинки отримали Збройні сили

2021 року Міністерство оборони заклало суму в 10 млрд грн на закупівлю нової техніки. Імовірно, до кінця року Збройні сили матимуть кількасот одиниць техніки, поміж них нові БТР-4, бронеавтомобілі й розвідувальні комплекси.

Торік військовим закупили коштом держбюджету 11 381 комплектів зв'язку, 52 боєприпаси й три бойові кораблі. Також для армії закупили 1143 одиниці озброєння та військової техніки, 120 літальних апаратів.

Яку зброю армія України отримала з початку року – читайте в Gazeta.ua

Комплекс "Нептун"

2020 року на озброєння Військово-морських сил надійшов зразок ракетного комплексу берегового базування "Нептун". 15 березня перші зразки отримали Військово-морські сили.

"Ракетний комплекс спроможний знищувати надводні цілі противника на відстані понад 200 кілометрів'', - каже командувач флоту контрадмірал Олексій Неїжпапа. - До 2025 року, ми плануємо мати три таких дивізіони, які будуть спроможні знищувати надводні цілі як в Азовській, так і Чорноморській операційній зоні."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Залізний купол" не вбереже Україну від російських "Градів" - експерт

Ці машини необхідні для підготування підрозділів, які надалі нестимуть бойове чергування та обслуговуватимуть серійні зразки.

Військово-Морські сили України зможуть розраховувати на три дивізіони, два з яких мають контролювати Чорне море, а ще один - Азовське.

У склад дивізіону входить шість пускових установок, що дозволяє зробити перший залп із 24 ракет. А загальний штатний боєзапас разом із транспортними та транспортно-заряджаючими машинами становить 72 ракети.

Бойові автомобілі "Oncilla"

У квітні Збройні сили України отримали польські броньовані машини Oncilla. Це польська версія українського броньовика "Дозор-Б", яка виготовляється за ліцензією в Польщі.
Така машина коштує приблизно $317 тис. За державним оборонним замовленням 2020 року для ЗСУ придбали 24 такі бронетранспортери.

Про закупівлю військової техніки з Польщі торік домовились український і польській президенти. До кінця весни Збройні сили отримають кілька одиниць вантажівок Star. Їх тестуватимуть і, можливо, закуповуватимуть замість радянських ГАЗ-66 "Шишига".

Беспілотник "Лелека-100"

11 травня вітчизняний безпілотний авіаційний комплекс "Лелека-100" поступив на озброєння ЗСУ. У країні планують запустити його серійне виробництво.
"Лелека" – уже відомий дрон, перевірений у бойових умовах. Комплекс може патрулювати, передавати оперативну інформацію та отримувати точні географічні координати в режимі реального часу.

Автор: Мінбоборони
  Відповідно до наказу Міноборони №114 від 11 травня 2021 року на озброєння Збройних Сил України прийнято безпілотний розвідувальний літальний апарат «Лелека-100»
Відповідно до наказу Міноборони №114 від 11 травня 2021 року на озброєння Збройних Сил України прийнято безпілотний розвідувальний літальний апарат «Лелека-100»

Це розроблення від української компанії DeViRo. ''Лелеку'' активно використовували військові в зоні бойових дій на Донбасі. Через фронт пройшло вже понад сотню таких машин, які передавали волонтери. Тепер цю техніку закупили централізовано.

Renault Trucks 4Х4

У середині квітня військові частини зв'язку різних видів отримали французькі вантажівки Renault Trucks 4Х4.

Ці автомобілі, укомплектовані фургонами зі спецобладнанням, прийдуть на зміну давно застарілим радіостанціям на шасі ЗІЛ-131 і ГАЗ-66, які експлуатуються ще з часів Радянського Союзу.

Автор: Генеральний штаб Збройних сил
  Французькі Renault Trucks 4Х4 для Збройних сил України
Французькі Renault Trucks 4Х4 для Збройних сил України

Скільки саме буде придбано нових машин поки не повідомляється. Є інформація про 14 одиниць.

Локаційна станція "Зоопарк-3"

У березні Збройні Сили України отримали від підприємства "НВК "Іскра" нову трикоординатну радіолокаційну станцію 35Д6М ''Зоопарк-3'', котра здатна працювати майже в будь-яких кліматичних умовах та у гірській місцевості.

Автор: Укроборонпром
  Радіолокаційна станція 35Д6М на бойовому чергуванні Повітряних Сил України
Радіолокаційна станція 35Д6М на бойовому чергуванні Повітряних Сил України

РЛС 19Ж6 є складовою частиною сил протиповітряної оборони, зокрема, як складник комплексу С-300, має дальність виявлення до 360 км. Також нова станція суттєво перевершує старий зразок РЛС за кількістю супроводжуваних цілей (понад 300 проти 32).

Техніка з консервації

Також Збройні сили щомісяця отримують відновлену бронетехніку. На початку травня Житомирський бронетанковий завод передав партію бойових машин піхоти, які закупили торік у Чехії.

У квітні модернізовані танки Т-72 віддав до механізованих бригад Київський бронетанковий завод. У п'яти машин установили нові двигуни й гусениці від Т-80.

Автор: Укроборонпром
  Модернізації радянських танків Т-72
Модернізації радянських танків Т-72

Також Збройні сили в рамках держзамовлення отримали автоналивні станції, автомобілі й боєприпаси.

Окрім того, Львівський державний авіаційно-ремонтний завод віддав передало Повітряним силам Збройних сил України відремонтований навчально-бойовий винищувач МіГ-29УБ.

Міжнародна допомога

27 квітня зі США в Україну передали велику партію речей військового призначення. Літак доправив системи управління та зв'язку, запасні частини до автомобілів ''Хаммер'', медичне й тактичне спорядження.

До кінця місяця два американські катери типу "Айленд" відправлять з американського Балтімора. Їх мають отримати ВМС України в рамках військової допомоги від уряду США. Кораблі вже мають назви та свої екіпажі.

Україна ще 2019 року отримала турецький ударний і розвідувальний безпілотник Bayraktar TB2. Нині він базується на кордоні з РФ і в центральній Україні. БПЛА здобув популярність після операцій в Сирії, Лівії та, особливо, після війни в Нагірному Карабаху 2020 року.

У планах українського військового керівництва отримати такий безпілотник для Військово-морського флоту. Bayraktar займатиметься патрулюванням акваторії Чорного та Азовського моря. Чи будуть вони озброєні ракетами нині невідомо.

Зараз ви читаєте новину «''Нептун'', вантажівки й безпілотники - які новинки отримали Збройні сили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути