Ексклюзиви
пʼятниця, 22 січня 2021 15:05

Не знав, в Італії перебуваю чи в Басманному суді Москви – Марків

3 роки захисники українського нацгвардійця Віталія Марківа просили італійське слідство поїхати в Україну і зробити балістичні експертизи. Мали показати, чи можна націлитись на 1859 м і якою оптикою. Або провести подібні в Італії.

Слідство ігнорувало всі запити, говорить в інтерв'ю журналу "Країна" військовослужбовець Національної гвардії України Віталій Марків.

"Є процедура, коли новенькі в камері представляються - що в паперах написано. Є "прийнятні" злочини і неприйнятні: педофілія, знущання над жінками. Погонів не люблять. Я одразу сказав, що військовий. Розмова-знайомство зі співкамерником тривала 54 хвилини. Слідство з них вирізало 3 слова: "Ми вбили журналістів". Суд 3 роки трактував їх як щиросердне зізнання. Насправді я казав "було вбито журналістів". Перекладачка зробила, як було потрібно. Ця фраза випливла на апеляції.

Навіть якби ми хотіли, з Карачуна нікого не могли бачити. Не мали зброї – лише автомати АК-74. Зробити наводку нереально з найближчих позицій. А моя найдальша. Більшість тих матеріалів — фейк."

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Італійці зняли документальний фільм The crossfire. Перевірили, чи міг теоретично нацгвардієць Віталій Марків із побратимами скоїти злочин, в якому його звинуватили в Італії. Не знайшли жодної зачіпки
Італійці зняли документальний фільм The crossfire. Перевірили, чи міг теоретично нацгвардієць Віталій Марків із побратимами скоїти злочин, в якому його звинуватили в Італії. Не знайшли жодної зачіпки

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва заочно заарештувала нацгвардійця Марківа. Аваков назвав це доказом причетності Росії до фальсифікації справи

У справі написали: Марків розпізнав журналістів, бо мав нічний приціл.

"Людина загинула о 5-ый вечора у травні, коли ще сонце світить. Їхній військовий експерт сказав, що на відео про останні миті життя Миронова чув перехресний вогонь. Та суддя написала, що він помилився. Я не знав, в Італії перебуваю, чи в Басманному суді Москви.

Режисери-італійці зняли фільм The crossfire. Перевірили, чи могли ми хоча б теоретично це скоїти. Не знайшли жодної зачіпки. Немає позиції на Карачуні, щоб розпізнати людей і сказати "це російський перекладач, а то - італійський кореспондент". Фільм визнали незалежним документальним розслідуванням".

Розмову з бійцем Національної гвардії України Віталієм Марківим читайте в журналі "Країна" від 21 січня 2021 року.

3 листопада апеляційний суд Італії визнав українського нацгвардійця Віталія Марківа не причетним до загибелі італійського кореспондента Андреа Роккеллі 2014-го на Донбасі. І скасував вирок у 24 роки в'язниці. Таким чином суд задовольнив клопотання захисту українського військового. На це рішення він чекав понад 3 роки.

4 листопада Марків повернувся в Київ. Продовжив службу у Нацгардії. Відновлюється на 3-му курсі університету МВС.

Зараз ви читаєте новину «Не знав, в Італії перебуваю чи в Басманному суді Москви – Марків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути