Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2018 15:08

Назвали методи боротьби з провокаціями Кремля в Азовському морі

Назвали методи боротьби з провокаціями Кремля в Азовському морі
Експерт порадив, як зупинити Росію на Азовському морі / фото: Politeka

Справитися з провокаціями президента Росії Володимира Путіна в Азовському морі Україна може виключно юридичними способами, зокрема, делімітувавши кордон в спірному регіоні.

"Украіна може працювати тільки в юридичній площині: денонсувати угоду 2003 року і звернутися в міжнародні організації з тим, щоб вони зажадали від Росії виконання всіх цих правил. Але потрібно звернутися з відповідною доказовою базою, вона повинна бути такою, щоб комар носа не підточив", - каже директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський в інтерв'ю "Апострофу".

Після звернення до серйозних організацій і судових процесів можливі подальші дії.

"Приводи для санкцій вже зараз є. Так, Росія використовує свої порти Кавказу для забезпечення Криму і переміщення всіх цих вантажів. Тобто до них можуть бути застосовані прямі санкції. Питання з демаркацією або делімітацією кордонів Росія спеціально затягнула, щоб могла статися ситуація, яку ми зараз бачимо. Саме положення в угоді, що Азовське море є внутрішнім морем двох країн, дає карт-бланш Росії на використання своїх судів, у тому числі прикордонних і військових, в будь-якій точці Азовського моря. В угоді немає такого поняття, як 12-мильна зона, особлива економічна зона тощо. Якщо це внутрішнє море Росії та України, ці правові обмеження знімаються. Саме для цього необхідно денонсувати цю угоду. Це складний двосторонній процес. Хоча були випадки, коли країни, якщо друга країна не йшла на те, щоб делімітувати кордон, робили це в односторонньому порядку", - впевнений він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вертолітники тренувалися відбивати російський десант

При цьому, за словами Сунгуровського, Росія продовжує нарощувати напруженість в регіоні.

"Якщо говорити про зміни, то Росія тільки нарощує напруженість і демонстративно підкреслює своє верховенство у цьому регіоні. Справа в тому, що Україна сама дала Росії такий шанс, коли в 2003 році ми підписали угоду про те, що Азовське море є внутрішнім морем двох країн. Тепер відповідно до всіх норм морського права Росія розпоряджається своїм внутрішнім, як вона вважає, морем. І якщо не чинити на неї тиску і не чинити опору, то вона може робити все що хоче. Це ще раз підкреслює, що з Путіним не можна вести розмови в стилі: "Володимир, будь ласка, ну, поводься добре". Це не проходить. Тільки сила", - каже директор військових програм Центру Разумкова.

В Україні триває розпал курортного сезону. Пляжі Азовського моря заповнені відпочивальниками. Найпопулярніші місця - Арабатська стрілка, Бердянськ, Кирилівка. Кореспондент Gazeta.ua зробила фотопідбірку з пляжів Арабатської стрілки.

Зараз ви читаєте новину «Назвали методи боротьби з провокаціями Кремля в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути