середа, 08 вересня 2021 14:58

Найманець ДНР із Чехії отримав 20 років тюрми

Найманець ДНР із Чехії отримав 20 років тюрми
Засуджений страждав від проблем із психічним здоров'ям, оскільки воював на Донбасі. Фото: pixabay.com

У Чехії окружний суд міста Плзень засудив 27-річного Лукаша Новачека до 20 років тюрми в колонії суворого режиму за участь у бойових діях проти України на Донбасі.

Новачек поїхав туди в липні 2015 року, повідомляє Novinky. Брав активну участь у діяльності проросійських бойовиків. Його судили за теракт і участь в організованій злочинній групі. Вирок не остаточний, обвинувачений одразу заявив про подання апеляції та стверджує, що не воював.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найманець ЛНР із Чехії отримав 20 років тюрми

"Докази включають фотографії та відео, зняті на мобільний телефон Новачека, де він позує в формі ДНР зі зброєю. На одному з відеороликів, знятих біля Донецького аеропорту, він говорить ламаною російською. Стверджує, що хотів боротися з українськими "фашистами" і говорить, що йому соромно бачити, що українці роблять із мирним населенням", - йдеться у повідомленні.

У суді Новачек заявив, що лише працював на кухні. Водночас кілька його знайомих дали свідчення, що він неоднократно вихвалявся участю в бойових діях в Україні.

"Я поїхав туди, щоб побачити дівчину на ім'я Наташа, з якою познайомився в соціальній мережі. Мене почали вмовляти вступити в армію. Я не хотів там вмирати, тому ми домовилися, що я буду цивільним службовцем, допомагатиму на кухні тощо. Я здав свій паспорт після приїзду", - розповів він.

Також обвинувачений звертався до психіатра. У медичному висновку зазначили, що він страждав від проблем із психічним здоров'ям, оскільки воював на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорус воював проти України й отримав 21 рік тюрми

Громадянин Чехії Павло Кафка, якого засудили до трьох років в'язниці за участь в бойових діях на Донбасі на боці окупантів, написав лист в українське посольство, в якому визнав провину. У листі він також перепросив перед Україною за свої дії. Відповідний лист Кафка відправив у посольство України в Чехії.

Зараз ви читаєте новину «Найманець ДНР із Чехії отримав 20 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути