Ексклюзиви
вівторок, 03 січня 2017 12:11

На окупованих територіях ностальгують не за Україною, а за її грошима - військовий експерт

На окупованих територіях ностальгують не за Україною, а за її грошима - військовий експерт

На тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей бойовики провели зачистку за етнічною ознакою. Про це в інтерв`ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Скільки українців переселились на мирну територію?

- Офіційно Україна має 1,7 мільйона переселенців. З них лише 25% мають бажання повернутися.

Чому не хочуть повертатися інші?

- Бо вони представники українського етносу. А це загроза для їх життя за умови повернення і проживання на цих територіях.

Йдеться про етноцид?

- Так, це знищення українців за етнічною ознакою. На тимчасово окупованих територіях залишилося практично монолітне поле, як у мовному, так і в релігійному просторі. Тому питання реінтеграції цих регіонів дуже дискусійне. Складно буде інтегрувати тих, хто залишився. Переважно це носії "русского мира".

Як же наші громадяни, які залишились на окупованому Донбасі?

- Не все так просто і не варто говорити, що це такі ж наші співгромадяни. Все українське там вже вирізане до сьомого коліна. Коли ми реінтегровуватимемо ці регіони, а вони волатимуть, що "Росія наш брат", то постане питання – наскільки нам це потрібно? Ми знову вішаємо тягар на шию України, який буде економічним і політичним баластом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чоловіків відправляти на війну, а жінок з дітьми поселяти у гуртожитки" - 7 думок, що робити з переселенцями

Все втрачено?

- Ні, там водночас з'являються елементи прозріння. Щоправда, лише в моменті відсутності соціального забезпечення. Немає роботи, немає що їсти - згадують про Україну. Просять виплати і соціальну допомогу.

Невже там зовсім не залишилось "наших"?

- Дійсно, там є проукраїнський прошарок і мені хочеться в це вірити, бо я сам луганчанин. Нам на руку ностальгія за соціальним гарантіям, які були за часів України. А це пенсії, нарахування, можливість вільного пересування, забезпечення продуктами першої необхідності. Але ця ностальгія не за Україною, а за її грошима.

Українській армії поки що не вистачає сили повернути Донбас військовим шляхом. Скоро це може стати реальним сценарієм завершення збройного конфлікту на Донеччині. Тука розповів, коли закінчиться війна на Донбасі.
Зараз ви читаєте новину «На окупованих територіях ностальгують не за Україною, а за її грошима - військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути