Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2018 09:00

"Ми прийшли захистити Україну" - чому добровольці не йдуть в ЗСУ
5

Автор: ДУК ПС
  Добровольці та солдати Збройних сил спільне фото на одній з позицій
Добровольці та солдати Збройних сил спільне фото на одній з позицій

У штабі Операції об'єднаних сил знову заговорили про виведення добровольчих формувань з лінії фронту.

"Що стосується людей, які раніше їздили для виконання незрозумілих завдань в зону бойових дій, які не мають законного права мати зброю," – заявив 13 липня командувач операції об'єднаних сил Сергій Наєв. - "Тепер люди, які не входять до складу жодної силової структури, офіційно, згідно з нормами закону, позбавлені права перебувати в зоні бойових дій".

Він відмовився конкретизувати, добровольців яких формувань він мав на увазі.

Відповідь добровольців

Починаючи з 2014 року до 100 добровольців були вбиті російськими найманцями, більше 500 - отримали поранення на війні. В загальному, через війну пройшли тисячі бійців Українського Добровольчого Корпусу "Правий сектор".

"" Я уже пояснював одному генералу, який заманював нас підписувати контракт. Ми прийшли на війну, не для того, щоб вступити в армію, а просто захистити Україну від московського окупанта", - говорить Андрій Стемпіцький, командир Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добровольці, які загинули в АТО: назвали жахливу цифру

"Наші бійці - це бізнесмени, вчителі, лікарі, студенти. Кожен з них має цивільну професію. І після війни повернеться до неї. Все це робиться на добровільній основі. Всі дії узгоджено з командуванням батальйону чи роти Збройних сил України, з якою добровольчі підрозділи виконують бойові завдання. При тому, офіційно не входять у склад ЗСУ, а просто воюють за ідею".

Автор: ДУК ПС
  Лідер ДУК ПС Андрій Стемпінський
Лідер ДУК ПС Андрій Стемпінський

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Правий сектор" може увійти до Збройних сил на автономних правах

Питання виводу добровольців поставили кожного року. Особливо на цьому апелюють представники терористичні республіки на так званих "Мінських переговорах". Але командування армії в числі комбатів, комбригів і простих солдатів розуміло, що самі вони не потягнуть такий фронт роботи.

Особливо, якщо розпочнеться фаза активних бойових дій. Адже людей в армії катастрофічно не вистачає. Вони копають, будують і воюють.

На деяких ВОПах стоїть по три-п'ять бійців і вони змушені тримати величезну ділянку фронту без належного важкого озброєння. Максимум, що в них є- це важкі кулемети. З цією зброєю проти російських: мінометів, БМП чи танків - не попреш.

Історія спроб

Як тільки кремлівська армія почала окупацію українських земель, добровольці були в перших рядах тих, хто виступив проти окупантів. Вони покидали все: бізнес, роботу, сім'ї. Йшли воювати, навіть не маючи зброї.

Вперше роззброїти добровольчу формування спробували у 2015 році. Тоді базу ДУК біля Дніпра оточили 11 блокпостів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десантники ЗСУ розблокували базу "Правого сектора" у Дніпропетровську

Автор: ДУК ПС
  Бійці добровольці та ЗСУ на позиціях
Бійці добровольці та ЗСУ на позиціях

Тоді ж офіційно перейшли добровольці об'єднання "Карпатська Січ" у склад 93 бригади "Холодний Яр". Потім батальйону ОУН туди ж.

Але їх розпорошили по ротам, батальйонам. Бійців, котрі проливали кров за Україну, змусили стати водіями, комірниками, кухарями. Перевели на вільні посади в армійських підрозділах. Зробили з вчорашніх воїнів – тиловиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добровольчий підрозділ "Карпатська Січ" припиняє існування – командир

Коли люди спробували протестувати, в штабі армії просто пригрозили їм "кримінальними переслідуваннями". І про свою обіцянку, не розпорошувати їх забули.

Після загибелі Василя Сліпака на Світлодарськй дузі у 2016 році, командування армії, знову розпочало кричати, чому добровольці на передовій і тиснути на них.

Багато бійців ДУК ПС, котрі штурмували Світлодарську дугу разом із ЗСУ, змушені були підписати контракт. Тим більше, що пообіцяли зберегти їхній підрозділ. Бійці увійшли до складу 54-ї мотопіхотної бригади.

Та через деякий час, їх просто розкидали по 6 різних бригадах. Тому хлопці не горять бажанням підписувати контракти.

Пропозиція добровольців

"Ми пропонували, що можемо бути окремим батальйоном в якому будемо підпорядковуватись командиру ДУК, але в складі ЗСУ. Чи наприклад можна прийняти закон за яким буде створена військова частина на базі ДУК. Проте нас не чують", - каже Олег "Кулібін" Кузько, начальник штабу ДУК ПС.

Автор: ДУК ПС
  Бійці добровольці та ЗСУ на позиціях
Бійці добровольці та ЗСУ на позиціях

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійцям-добровольцям не дають посвідчення учасника АТО

"Скептики і критики, називають нас анархістами, що ми не хочемо підпорядковуватись наказам. А знаєте ви, що ми не можемо допустити? Коли бачимо ворога за двісті метрів, який вільно ходить по нашій землі, будує бліндажі, а потім звідти вбиває воїнів України, а нам дають команду: "Не стріляти". Чи коли ми бачимо, як військова колона окупантів просувається нейтральною територією, а нам кажуть: "Спостерігайте". Потім ця колона заїжджає на позиції до себе і звідти гатить по нас з усіх видів зброї. Відповідно у нас вбиті, поранені, проте щасливі всі, бо виконали безглузду команду".

"Це злочинні накази, ми не будемо виконувати. Тим більше, що є стаття 65 Конституції України – "Захист вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України". Шанування її державних символів є обов'язком громадян України. І ми прийшли на війну не для того, щоб вмирати, а для того, щоб перемогти і знову жити. Тільки нам цього не дають робити", - каже "Кулібін".

Післямова

Якщо зараз виключити емоції, то стає зрозумілим, що добровольці та волонтери, як такий елемент на передовій – не потрібен. Вони розказують всій мирній країні про реальний стан речей на фронті. А не той, який подають для народу.

Добровольці і волонтери розкривають ту ракову пухлину, яка знову розростається в армії після 2015 року.

Комусь дуже потрібно, щоб фронтова правда не доходила до людей. Особливо, якщо відзначити, які політичні події нас чекають в майбутньому.

Автор: ДУК ПС
  Бійці добровольці та бійці Збройних сил на позиціях
Бійці добровольці та бійці Збройних сил на позиціях

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найбільшу загрозу для влади становлять добровольці" - політолог

Одного добровольця запитали: "Чому ти тут на Донбасі безкоштовно воюєш, а не вступаєш у ЗСУ?"

"Коли б'ють твою маму, ти питаєшся дозволу, щоб захищати її? Ти біжиш до когось, щоб дали тобі гроші і лишень потім б'єш злочинця? Ні! Ти з всією силою намагаєшся захистити свою маму. Україна - наша мама, так захищай її і не питай в нікого дозволу," – відповів він.

Зараз ви читаєте новину «"Ми прийшли захистити Україну" - чому добровольці не йдуть в ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути