Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2018 14:24

Муженко розповів, як "Смерчами" спалили колону росіян

Муженко розповів, як "Смерчами" спалили колону росіян
На Донбасі російську армію накривали зі "Смерчів": розповідь Муженка. Фото: Страна

Перші докази вторгнення регулярної армії РФ на територію України були в липні 2014 року.

Про події та бої розповів начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. Також у Facebook він оприлюднив відеоуривок з документального фільму про Іловайськ.

"Про наявність на території іншої країни представників регулярних формувань Російської Федерації – мова йде про групи спеціального призначення, вже у липні місяці (2014 р.) в боях за Слов'янськ було перше підтвердження загибелі російських спецпризначенців, біля населеного пункту Миколаївка, коли ми накрили мінометним вогнем, артилерійським вогнем групу озброєних людей. З перехоплення ми отримали інформацію, що це специ з РФ", - розповів Муженко.

За його словами, це було непряме підтвердження. Але за кілька днів Росія офіційно поховала одинадцять чоловік із 45-го полку спецпризначення.

"У ніч з 10-го на 11-го липня (2014 р.) – був перший потужний удар (російської) артилерії, реактивної артилерії – "Градів" по табору 24-ї бригади. Вогонь вівся з території РФ. Потім це стало набирати все більше й більше обертів. Було ще одне підтвердження. 13-го липня вночі отримали інформацію від Головного оперативного чергового Головного командного центру Збройних сил України, полковника Маслєнікова. Його син був старшим підрозділів, які знаходяться в районі Ізвариного. Доповів, що на територію України заходить техніка у великій кількості -150-200 одиниць", - розповів Муженко.

Військовий зазначив, що це могло бути вторгненням регулярних ЗС Росії. І от цей момент – чисто психологічний, що якщо це дійсно так – то це вже початок дійсно великої війни.

"Прийнято рішення привести ЗСУ, не АТО, в бойову готовність "Повна", (зокрема і) частини протиповітряної оборони. Нанесли удар всіма засобами: реактивними системами залпового вогню великої дальності – мова йде про "Смерчі", артилерією, яка була в цьому районі, по цій колоні. Це означало, що якщо дійсно це так, то це був якраз рубіж, який ми перейшли, скажімо так – війни", - додав командувач.

На командному пункті залишились із групою офіцерів штабу сектору "Д", основу якої складав штаб 72-ї окремої механізованої бригади.

"Надійшла інформація, і на командному пункті була така повна тиша. Прийняли рішення на ураження. Психологічний бар'єр був перейдений у той час. Ми вступили в фазу відкритої війни з іншою державою. До цього часу Російська Федерація заперечує свою участь в бойових діях на Донбасі, хоча ми вже маємо масу доказів, реальних підтверджень, що це дійсно регулярні збройні сили іншої країни, які перебували у свій час і перебувають і на сьогоднішній день на території України", - додав Муженко.

За його словами, на другий день підняли літаки-розвідники, для того, щоб зрозуміти, який був масштаб вторгнення.

"Дим не давав можливості виявити реальну картину. На кінець третьої доби зрозуміли, що там вигоріли поля і кілька лишилося каркасів від спаленої техніки. Небагато, біля кількох десятків одиниць. Чи це було сто п'ятдесят чи двісті – чи за цей час їх змогли евакуювати на територію Російської Федерації – на сьогоднішній день нема ніякого підтвердження", - розповів Муженко.

Він зазначив, що в районі Луганська 21-го серпня захопили бойові машини десанту, з документацією російських військ, із журналами бойової підготовки, книгою вечірньої перевірки, де була крайня відмітка щодо наявності військовослужбовців по книзі вечірньої перевірки – 17 серпня.

"22-го чи 23-го серпня, може навіть пізніше, були захоплені в полон на бензовозі два російських військовослужбовці, які здійснювали підвезення пального. Але вони відморозились, "ми тут заблукали, знаходимось на навчаннях на території Росії і в Україну потрапили чисто випадково і тільки від вас дізналися, що це територія України". 26-го серпня були перші полонені – 10 чоловік – десантників, тоді вже можна було конкретно вести мову, що це підрозділи регулярних сил ЗС РФ", - додав командувач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Муженко розкрив подробиці боїв за Іловайськ та "інтереси бізнесменів"

Якщо не буде розслідування щодо "Іловайського котла", помилки можуть повторитися. Звістки про блокування ЗСУ 2014-го в Іловайську надсилалися до Генштабу за 5 днів до закриття "котла".

Зараз ви читаєте новину «Муженко розповів, як "Смерчами" спалили колону росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути