Ексклюзиви
неділя, 02 травня 2021 12:38

Муженко розповів, коли можлива ескалація на кордонах України

Муженко розповів, коли можлива ескалація на кордонах України
Муженко вважає, що ескалація можлива наприкінці літа. Фото: "Ліга"

Генерал армії, колишній глава Генштабу України Віктор Муженко вважає, що ескалація на Донбасі можлива у липні - вересні.

"Зараз очікують на двосторонню зустріч президентів РФ і України. Це період, коли росіяни будуть дивитися на реакцію України та західних партнерів на дії Росії у квітні. Їм потрібен час, щоб все осмислити, внести зміни у стратегічне та оперативне планування. І вони тестують дії ЗСУ - як реагували на тих напрямках, де продемонстрували загрози, а переміщення техніки було відкрите. У другій половині липня почнеться переміщення техніки до Білорусі на навчання "Запад-2021". Думаю, буде циклічність загострень, особливо перед 30-річчям незалежності України. А також у вересні під час навчань", - сказав він в інтерв'ю BBC.

Атака може бути на Бахмут-Лисичанськ. Звідти може прийти підкріплення з РФ. У такому випадку угруповання ЗСУ на схід від Лисичанська буде в оточенні.

"Інший - південний напрямок: Докучаєвськ-Волноваха-Маріуполь-Бердянськ. Я далекий від думки, що вони можуть піти у напрямку з Донецька на Авдіївку - вже пробували 2017 року, отримали по зубах. А 2015 року біля ДАПу ми зрозуміли, що була спроба оточення українського угруповання під час завершення подій навколо Донецького аеропорту. Напрямок від Горлівки на Торецьк - там також урбанізована місцевість, не думаю, що туди хтось полізе", - каже Муженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон уважно спостерігає, чи відводить Росія війська від кордонів України

Але варіанти нападу можуть бути різні. При плануванні потрібно враховувати всі ризики.

Міністр оборони Швеції Петер Хультквіст заявив, що відвід російських військ, які були сконцентровані на кордоні з Україною, є димовою завісою. За його словами, Росія зберігає істотну свободу дій, бо залишає біля кордонів озброєння і може швидко перекинути туди особовий склад.

Зараз ви читаєте новину «Муженко розповів, коли можлива ескалація на кордонах України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути