неділя, 05 березня 2017 14:55

"Мисла живе в своєму чині, як Шухевич" - командир загиблого бійця

"Мисла живе в своєму чині, як Шухевич" - командир загиблого бійця

В суботу в Національному музею історії України у Другій Світовій війні вшанували пам'ять загиблого на російсько-українській війні Мирослава Мислу.

В музеї показали фільм про Мирослава. На сцені побратими героя розповіли спогади про бійця. Військові з якими боєць на позивний "Мисливець" воював пліч-о-пліч передали особисті речі та обладунки героя. Вони увійдуть до музейної експозиції "Український Схід".

У нас з'явилась місія- помста. Помста за Мислу, за кожного воїна, дружину, яка стала вдовою, сиріт і матерів, які втратили дітей

"Наша помста - це не тільки знищення ворогів. Наша помста - це наше життя. Те за що воював "Мисливець". Жити правильно, жити гідно. Завжди пам`ятати, якими силами нам дісталась воля держави. І ми не можемо її втратити, через наші неблагородні вчинки", - про це зі сцени музейного залу для кіноперегляду сказав бойовий командир загиблого Юрій Черкашин. Командир на позивний "Чорнота" очільник всеукраїнської націоналістичної організації "Сокіл". Мисла теж брав участь в цій організації, він займав посаду ідеологічного референта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині загинув український офіцер

Мирослав Мисла загинув 2 жовтня 2016 поблизу села Кримське на Луганщині. Смерть настала від множинних вогнепальних поранень під час мінометного обстрілу. Мирослав на чолі розвідгрупи під час виконання бойового завдання виявив деверсійно-розідувальна група противника. Після цього група потрапила під масований обстріл.

Пораненого командира донесли до бази, але він помер

Похований у селі Волохів Яр Чугуївського району Харківщини.

Народився 4 липня 1992 у селі Приборжавське на закарпатті, згодом переїхав на Харківщину.

"Мисливець" - молодший лейтенант, командир взводу окремої зведеної штурмової роти "Карпатська Січ" 93-ї ОМБр.

В 2009 році закінчив Волохів'ярський НВК, того ж року вступив на історичний факультет до Харківського національного університету ім. Каразіна за спеціальністю "Викладач історії України та суспільно-політичних наук". З 2011 року один з очільників харківського осередку ВГО "Сокіл".

Активний учасник Революції Гідності. Під час подій на Майдані був спеціальним кореспондентом радіо "Голос Свободи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині попрощалися з бійцем Мирославом Мислою

З перших днів війни добровольцем вирушив на Схід у складі батальйону МВС особливого призначення "Січ". Забезпечував правопорядок під час проведення парламентських виборів у жовтні 2014 року на Донеччині, зокрема у Слов'янську. Обороняв Піски під Донецьком. З весни 2015 року служив у лавах ЗСУ, в "Карпатській Січі", 93-ій ОМБр. Під час місцевих виборів восени 2015 року висувався до Харківської міськради по 3-му округу від ВО "Свобода".

У травні-серпні 2016-го проходив курси військової підготовки у Національній академії сухопутних військ. Після їх закінчення повернувся в зону бойових дій, де зайняв посаду командира чоти, що входила до складу 8-ї роти 3-го механізованого батальйону 93-ї ОМБр.

"Мислвець" допомагав Національному музею створювати виставку про російсько-українську війну "Український Схід".

Це вперше за історію музею, коли особисті речі людини, яка створювала виставку про своїх загиблих побратимів стали експонатом


"Коли в Україну приїхав інструктор зі Штатів, він побачив роботу командира Мисли. Тоді він сказав, що Україна здатна не тільки перемагати сепарів, а здатна перемогти всю російську армію", - розповідає комбат "Карпатської січі" Олег Куцин.

Під час відпусток Мирослав їздив по школах на сході. Сам знаходив контакти і читав історичні лекції дітям.

"Я за фахом викладач історії і відчуваю природню потребу працювати з дітьми. Бо для цього я вчився", - казав загиблий "Мисливець".

Мисла - масштаб Романа Шухевича

"Постійно рвався в бій. Все життя присвячував Україні. Ніякого особистого життя. З боїв повертався замазюканий, але не втомлений світився від того, що йому вдалось перемогти окупантів", - пригадує Куцин.

На війні боєць влаштував історичний лекторій. Під час відпочинку між боями він читав історичні лекції побратимам.

"Він як ніхто розумів що ідея є чинником яка веде воїна до перемоги. Мисливець завжди працював над підвищенням мотивації побратимів", - розповів "Чорнота"

Під час перегляду фільму в залі була мати загиблого Наталія Мисла.

"Виховати такого сина - це більше ніж подвиг", - сказав "Чорнота" зі сльозами на очах. Та зійшов зі сцени до матері Мисли, щоб вручити їй дві нагороди.

За минулу добу в зоні АТО зафіксовано понад 100 обстрілів наших позицій. 10 українських військових поранено, 2 травмовано, один загинув. Про це штаб АТО повідомляє на сторінці у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «"Мисла живе в своєму чині, як Шухевич" - командир загиблого бійця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути