понеділок, 28 серпня 2017 18:29

Миротворці не дадуть Росії виснажити Україну - експерт

Миротворці не дадуть Росії виснажити Україну - експерт
Миротворці допоможуть вистояти Україні. Фото twitter.com

Росія зараз веде війну на виснаження України, тому введення миротворців ООН на Донбас дуже важливе для вирішення конфлікту.

Про це в коментарі InfoResist заявив військовий експерт Олег Жданов.

При цьому експерт відзначив, що в України практично нульові шанси отримати миротворчий контингент.

"Поки РФ має право вето в Радбезі ООН, отримати миротворчий контингент ООН для нас просто нереально. Друге питання про ефективність цього контингенту: в принципі ми могли б отримати ситуацію точно таку ж, як на північному Кіпрі. Там миротворці ООН стали між двома протиборчими сторонами, встановилося чітке і стабільне перемир'я, а далі - питання політичних торгів і переговорів", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли Росія виведе війська із Донбасу.

Українське суспільство і економіка втомилися від війни, яку веде РФ, щоб виснажити.

"У Росіїї ресурсів і можливостей у цьому плані набагато більше, ніж у нас. І на сьогоднішній день ми реально у всіх сенсах, починаючи від соціальної складової і закінчуючи економічною складовою, несемо втрати і ця війна, від якої суспільство вже дуже сильно втомилося, сильно знижує здатність до прийняття адекватних рішень. Справа в тому, що якщо це громадянська війна, то ніхто нам взагалі контингенту не дасть. Світова практика говорить про те, що ніхто ніколи не втручається у внутрішні конфлікти за винятком, коли це не переростає в геноцид однієї групи населення в іншу. Це ось яскравий приклад африканських країн. Коли там жертви обчислюються сотнями тисяч і доходять до мільйона, як, скажімо, в Нігерії це було. Тому якщо ми говоримо про громадянську війну, то у нас взагалі жодних шансів немає отримати сюди миротворчий контингент. Якщо ми офіційно визнаємо факт збройної агресії з боку РФ, Червоний Хрест підтверджує наявність міжнародного військового конфлікту, тоді у нас є шанс, що США і той же Ізраїль, до речі він і підтримав цю ідею, виступив з пропозицією реформування ради безпеки ООН у зв'язку з тим, що РФ стала країною агресором і напала на сусідню державу, і тоді переформатувавши рада безпеки ООН або хоча б позбавивши Росію права вето, навіть може бути з одного питання, з питання надання миротворчого контингенту Україні, тоді у нас є реально шанс на те, щоб отримати контингент ООН".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія пригнала три ешелону з танками на Донбас.

Також військовий експерт підкреслив, що введення миротворців ООН на Донбас не викличе ще більшого конфлікту.

"Війська ООН дуже успішно роззброювали збройні формування обох сторін. Причому при цьому застосовується все: і авіація, артилерія і танки. Це перше, тому що вони є посланцями Організації Об'єднаних Націй і їх завдання встановити мир будь-якою ціною. Для цього війська ООН і застосовуються. Питання, припустимо, ескалації самого конфлікту в результаті того, що ми звернемося до ООН за допомогою, він малоймовірний. Чому? Тому що на сьогоднішній день РФ не в змозі вести системні бойові дії. Все-таки стан економіки, логістики та фінансів не дозволяє їй забезпечувати цю угруповання боєприпасами, пальним, продовольством і найголовніше людським ресурсом. Вони зараз на межі, будемо так говорити, мирного запасу людського ресурсу".

Президент України Петро Порошенко має намір презентувати ідею введення миротворців на Донбас на сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку у вересні. Представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи по Донбасу Євген Марчук заявив, що для введення на територію України миротворчої місії ООН необхідно виконати ряд умов і враховувати чимало нюансів.

Зараз ви читаєте новину «Миротворці не дадуть Росії виснажити Україну - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути