пʼятниця, 24 листопада 2017 12:16

Мінська гуманітарна підгрупа здійснює технічну роботу з підготовки до обміну - Медведчук

Мінська гуманітарна підгрупа здійснює технічну роботу з підготовки до обміну - Медведчук
Спецпредставник з питань гуманітарного характеру в Тристоронній контактній групі Віктор Медведчук каже, що складнощі в переговорному процесі є як з представниками України, так і з представниками Донецька та Луганська. Фото: Українські Новини

Віктор Медведчук в інтерв'ю "КП в Україні" розповів подробиці роботи гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.

"Мінська гуманітарна, як й інші підгрупи, працює з травня 2015 року. Величезне значення мінської гуманітарної підгрупи в частині обміну полягає в тому, щоб здійснити підготовчу роботу - роботу, яка на стадії прийняття рішень може привести до позитивного результату, а саме: підготовку списків, уточнення анкетних даних, збір інформації, узгодження, верифікацію, приведення списків у певну систему. Ось це завдання мінської гуманітарної підгрупи. На "мінському майданчику", як і в перервах між засіданнями, здійснювалась чорнова робота, технічна робота з підготовки до обміну", - зазначив Медведчук.

За його словами, складнощі в переговорному процесі є як з представниками України, так і з представниками Донецька та Луганська.

"Переговорний процес вкрай крихкий, будь-яке необережне слово, коментар можуть перекреслити все, що напрацьовувалось з таким трудом. І ще в чому я твердо переконаний: не можна вести переговори з позицій ультиматумів, вимог, образ і звинувачень. Хотілося б, щоб це розуміли і ті , хто нібито веде переговори", - підкреслив спецпредставник з питань гуманітарного характеру в Тристоронній контактній групі.

Він вважає, що останні події в Луганську не можуть перешкодити обміну.

Також він зазначив, що в 2017 році ефективність мінського процесу незначна.

"Були якісь тимчасові успіхи, перемир'я: новорічне, різдвяне, пасхальне, хлібне, шкільне. Але вони всі порушувалися. Причому порушувалися, на жаль, з обох сторін", - сказав політик. При цьому, на його думку, перенесення переговорного майданчика зі столиці Білорусі до іншої країни недоцільне. "Чим не догодила Білорусь разом з Мінськом? Це сусідня країна, поруч, летіти до Мінська 45 хвилин. Тим, хто робить такі пропозиції, потрібно розуміти, що рішення про перенесення майданчика до іншої країни, як і зміна формату, від України залежить тільки частково. Чи погодяться інші? Адже представники ОРДО і ОРЛО не поїдуть до будь-якої країни", - уточнив Медведчук.

Крім того, він заявив, що для багатьох політиків обмін - це питання піару і політичних дивідендів, і це заважає переговорному процесу.

"Переговори зі звільнення наших громадян - це стратегічно важливе державне завдання, яким керує безпосередньо президент України. Я веду переговори з керівництвом РФ і керівництвом невизнаних республік за дорученням Петра Олексійовича Порошенка. І у мене немає часу, бажання брати участь в кулуарних інтригах, які постійно супроводжують тему обміну", - зазначив лідер "Українського вибору".

Він додав, що у спецпредставника Держдепу США по Україні Курта Волкера немає повноважень визначати міжнародний формат переговорів.

"Його публічні міркування, на мій погляд, заважають переговорного процесу, і Держдепу, і взаєминам США і Росії, не кажучи вже про інтереси України", - підкреслив Медведчук.

Зараз ви читаєте новину «Мінська гуманітарна підгрупа здійснює технічну роботу з підготовки до обміну - Медведчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути