Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2021 15:06

"Міністерство освіти ДНР" очолює офіцер РФ: оприлюднили нові докази присутності Росії на Донбасі

"Міністерство освіти ДНР" очолює офіцер РФ: оприлюднили нові докази присутності Росії на Донбасі
У 2019-2020 роках випускникам навчальних закладів ДНР, акредитованих у РФ, видали понад 2,5 тис. дипломів державного зразка Росії. З 2014-го - понад 8 тис. Фото: скріншот з відео

Служба безпеки України оприлюднила нові докази інституційної присутності Росії на окупованій частині Донецької області.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

2016 року в самопроголошеній ДНР ухвалили концепцію реформування освіти й науки "республіки" на 2016-2021 роки. Її мета - запровадження в освітні стандартів РФ.

"Активна фаза псевдореформи була у 2020-2021 роках. Але інституційна інтеграція ДНР до складу Російської Федерації почалася із 2017-го. Тоді президент РФ Володимир Путін видав указ, яким Росія почала визнавати дипломи закладів вищої освіти ДНР", - ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики обстріляли ЗСУ із протитанкових гранатометів

За інформацією СБУ, зараз представники ДНР намагаються внести ці дипломи до загального реєстру РФ.

"Видавання офіційних документів РФ організаціям, установам і закладам на території України підтверджує, що Росія контролює окуповані території Донецької та Луганської областей, керує місцевими процесами й посилює присутність, маскуючись під ДНР і ЛНР", - наголосили в СБУ.

Російські посадовці підписують офіційні документи про політику РФ щодо окупованих територій України.

"В одному листів міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров дозволяє відкрити пункти проведення єдиного державного екзамену на базі донецьких муніципальних закладів освіти ДНР. Так Лавров задовольнив клопотання від депутата Держдуми РФ Геннадія Онищенка", - ідеться в повідомленні.

В СБУ стверджують, що Онищенко багаторазово відвідував окуповані території України. У 2020-2021 роках особисто вручав дипломи про вищу освіту в окупованому Донецьку у вузах, які дістали російську акредитацію. У липні 2021-го йому дали псевдозвання "героя праці ДНР". Його вручив особисто ватажок бойовиків Денис Пушилін.

"Усі візити й заходи на території України за участі зазначеного представника Держдуми РФ здійснювали без погодження з органами державної влади України. А заходи з його пересування і безпеки забезпечували бойовики ДНР", - зазначили у відомстві.

Також СБУ має докази, що чинний "міністр освіти ДНР" Михайло Кушаков має російський паспорт і є офіцером РФ. Він підполковник запасу органів державної безпеки Росії. 2002 року відбув до невизнаного Придністров'я, де "працював у галузі освіти". З 2015-го переїхав до ДНР і став "заступником міністра". З 2019 року - "міністром освіти ДНР".

Опрацьовують питання щодо оголошення відповідним особам повідомлення про підозру.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

З початку російської агресії на Донбасі під час боїв загинули 2694 українських військовослужбовців, зазнали поранень 10 237, повідомили Збройні сили України в травні.

Цьогоріч у серпні на Донбасі загинули дев'ять українських бійців - найбільше за останні два роки, коли оголосили всеосяжне перемир'я в зоні Операції об'єднаних сил. Поранень зазнали 28 бійців.

Зараз ви читаєте новину «"Міністерство освіти ДНР" очолює офіцер РФ: оприлюднили нові докази присутності Росії на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути