середа, 23 серпня 2017 14:54

Матіос брехав про Іловайськ - ветеран війни

На другу річницю трагедії в Іловайську у серпні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос обіцяв, що за рік розслідування завершать, усім причетним висунуть офіційні звинувачення. Обіцянки не виконав, а справу навіть не винесли в окреме провадження.

Про це Gazeta.ua заявив командир штурмового загону батальйону "Донбас" 53-річний Тарас Костанчук, який звільняв Іловайськ.

Автор: www.5.ua
  Командир штурмової групи батальйону "Донбас" Тарас Костанчук: "Нам казали, що Іловайськ обороняють до сотні легкоозброєних непідготовлених бойовиків, які тікають після першого серйозного вогневого контакту. Для нашого батальйону чисельністю понад 400 осіб вони не становили загрози"
Командир штурмової групи батальйону "Донбас" Тарас Костанчук: "Нам казали, що Іловайськ обороняють до сотні легкоозброєних непідготовлених бойовиків, які тікають після першого серйозного вогневого контакту. Для нашого батальйону чисельністю понад 400 осіб вони не становили загрози"

У звіті, який генеральна прокуратура оприлюднила 14 серпня, не названо жодного конкретного прізвища з командування української армії. Натомість судять рядових солдатів, які залишили бойові позиції услід за командирами.

"Матіос публічно обіцяв усе розслідувати. Мовляв, слідчим не вистачило 2 роки, щоб завершити розслідування. Казав, що на третю річницю все закінчать, звинувачення і підозри висунуть. Все, як по збитому Іл-76, - каже Тарас Костанчук на позивний "Бішут". - Але по факту збитого Іл-76 можна було звинуватити лише Назарова, а по Іловайську так не виходить. Треба висувати підозри багатьом, аж до президента".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Іловайськ входили наосліп" - ветеран війни

Ветеран переконаний, що відповідальність за Іловайську трагедію мають понести конкретні особи.

"До відповідальності варто притягнути тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея, начальника Генштабу Віктора Муженка, його заступника Віктора Назарова і командувача сектора "Д" Петра Литвина. Потім допитувати нижчих командирів, встановлювати ступінь їхньої відповідальності", - каже "Бішут".

14 серпня Генпрокуратура опублікувала нові висновки досудового слідства щодо Іловайської трагедії. Наприкінці серпня 2014 року бійців АТО оточили під Іловайськом на Донеччині. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Офіційно загинули 366 військових, 249 поранені, 128 потрапили в полон і 158 зникли безвісти.

Зараз ви читаєте новину «Матіос брехав про Іловайськ - ветеран війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути