вівторок, 13 червня 2017 09:00

Маріуполь звільнили від бойовиків

13 червня 2014 року Маріуполь звільнили від бойовиків. 450-тисячне місто з портом і металургійними комбінатами залишилося під контролем українських військ.

13 квітня 2014 року, на 6-й день після проголошення ДНР у Донецьку, окупанти захопили будівлю міської ради і вивісили на даху свій прапор. Того ж дня вони напали на мітинг прихильників соборності України. Дев'ять громадян потрапили до реанімації. На травневі свята у місті відбулися бої силовиків з терористами за адмінбудівлі. Під час сутичок біля міського управління міліції 9 травня правоохоронець Богдан Шлемкевич загинув, п'ятеро постраждали. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомляв про загибель 20 та взяття у полон 4 терористів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маріуполь – це Україна: місто відсвяткувало місяць звільнення від терористів

Звільнення Маріуполя запланували на 13 червня.

У спецоперації взяли участь 150 бійців "Азову", батальйону "Дніпро", 2-ї роти Національної гвардії та спецназу МВС. Блок-пости на в'їздах до міста контролювали військові. Під час боїв поранили чотирьох українських бійців. 6 бойовиків загинули, 17 поранені.

"На світанку нас висадили у центрі міста, на перехресті перед укріпленнями бойовиків, - пригадує як починалося визволення Маріуполя боєць полку "Азов" 25-річний Дмитро із Запоріжжя на позивний "Ковбой". - Кожна група зайняла свій сектор. Укріплення ворога взяли в кільце. Внутрішні війська забезпечили зовнішнє оточення. А ми пішли в наступ. Моя група з десяти чоловік засіла біля готелю "Спартак", притиснувшись до стіни.

 

По нас стріляли з вікон, горищ і облаштованих з набитих піском мішків позицій. Нам треба було дійти до приватного сектору. Внутрішні війська з іншого боку опрацьовували блокпост бойовиків із зенітної установки, це досить потужна зброя для міського бою. На наступній вулиці по нас стріляли менше - ворога придушили. "Зачистка" тривала години дві-три.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В одного хлопця злетів дах - почав стріляти по своїх. Мене взяв у заручники" - "азовець" Кромпляс

Це була одна з найкращих і найвагоміших операцій у цій війні. Все відбулося швидко і без загиблих з нашого боку. Маріуполь після того став український. До міста повернулась міліція. Те, що ми відбили Маріуполь, порушило багато планів Росії. Тепер вони не можуть розвинути наступ на тому напрямку. До того ж у місті два великих заводи, промисловість, великий порт. Стратегічно це дуже важливе місто. Якби вони його утримали, мали б значно більші потужностей для подальшого наступу. Ну і якби вони там укріпилися, взяти його пізніше нам було б дуже важко. Тому операція зі звільнення виявилась вчасна".

Зараз ви читаєте новину «Маріуполь звільнили від бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути