субота, 13 червня 2015 11:56

Як звільняли Маріуполь: Геращенко розкрив деталі спецоперації 2014 року
8

Рік тому українські військові та добровольці звільнили місто Маріуполь Донецької області від бойовиків і російських окупантів.

До пам'ятної дати нардеп і радник глави МВС Антон Геращенко вирішив розповісти подробиці операції і показати начерки плану штурму бойовиків.

На думку народного депутата, саме день визволення Маріуполя потрібно по праву вважати переломною датою в історії розв'язаного Росією конфлікту на Донбасі.

До 12 червня 2014 року бойовики контролювали приблизно 80% території Донецької і Луганської областей, на якій проживало близько 6 мільйонів жителів і вироблялося майже чверть ВВП. Під контролем ворожих сил перебував і Маріуполь із заводами оборонпрому і виходом до моря.

"Втрата Україною Маріуполя означала неможливість виробництва нових танків і бронетранспортерів і закінчення робіт над уже початими машинами. У тому числі і тому Маріуполь був таким важливим для Путіна і його стратегів", - написав Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

З середини квітня 2014 року Маріупольська міськрада була захоплена бандами сепаратистів, а після трагедії 9 травня, коли терористи по команді із Москви штурмували місцеве управління МВС, місто повністю перейшло під контроль ворога.

Глава МВС Арсен Аваков і в той час голова Донецької ОДА Сергій Тарута прийняли рішення звільнити місто від бандитів до проведення президентських виборів 25 травня 2014 року.

"У ході зустрічі дійшли висновку, що провести штурм Маріуполя існуючими частинами армії і Національної гвардії неможливо. Єдиний висновок, до якого тоді прийшли - це необхідність доукомплектування і доозброєння новоутвореного з учасників Майдану і очолюваного Андрієм Білецьким добровольчого батальйону міліції "Азов", дислокованого в маріупольському аеропорту у жахливих побутових умовах після термінового перекидання по повітрю 9 травня", - розповів Геращенко.

Зараз ви читаєте новину «Як звільняли Маріуполь: Геращенко розкрив деталі спецоперації 2014 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути