вівторок, 01 вересня 2020 10:02

Луганський аеропорт тримав оборону 146 днів

Українські військові 1 вересня 2014 року вийшли з Луганського аеропорту. Його обороняли 146 днів.

Спробу захопити Луганський аеропорт росіяни здійснили зранку 30 серпня після 2-годинної артпідготовки, але українці атаку відбили. 31 серпня штурм почався знову: з 6-ї ранку артпідготовка, з 9-ї – штурм із трьох напрямків. Українські бійці відбивали атаки росіян до 17-ї.

"Було ухвалено рішення викликати вогонь на себе – по головному корпусу. З радіоперехоплень росіяни довідались про це та відійшли. Українці дочекалися темряви та вийшли у вогневому коридорі завширшки в один кілометр, який їм організували. Відхід розпочали о 21:00 31 серпня, а завершили близько третьої ночі 1 вересня. Йшли пішки, бо всю техніку було знищено, а вже з Георгіївки на Лутугине дісталися транспортом 24-ї бригади. Вийшли 130 захисників, також змогли забрати поранених та загиблих. Ще через дві доби український гумконвой зміг вивезти пораненого та вісім загиблих. Лише після цього в аеропорт зайшли росіяни", - говорить в інтерв'ю АрміяInform Герой України, генерал-майор Андрій Ковальчук, який тривалий час керував обороною ЛАПу.,

Після ескалації сепаратистських заворушень на Луганщині, коли 6 квітня захопили Луганське СБУ, а 7 квітня проголосили створення так званих республік, українська влада ухвалила рішення перекинути до аеропорту з'єднання аеромобільних військ України. Це було потрібно, щоб не допустити захоплення аеропорту, який міг стати воротами для перекидання військових сил РФ на Донбас повітряним шляхом, зокрема військової авіації для так званого ополчення.

О 1:00 8 квітня десантники львівської 80-ї аеромобільної бригади отримали наказ взяти під охорону аеропорт. Одна аеромобільна рота – 10 одиниць БТР-80 – здійснили 400-кілометровий марш. О 13:00 того ж дня Луганський аеропорт був зайнятий українськими військовими – десантники заходили в ЛАП через Луганськ.

Після цього деякий час летовище ще приймало та відправляло чартерні рейси. Проте 11 червня 2014 року у зв'язку з інтенсивними бойовими діями аеропорт закрили.

14 червня 2014 року сталася одна з найстрашніших трагедій під час російсько-української війни. Під час конвою до ЛАП трьох транспортних літаків Іл-76 одному з них вдалося здійснити посадку, другий за спроби сісти підбили російські найманці – загинули 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Третій літак змінив курс і повернувся назад, після чого авіасполучення з аеропортом було припинене.

Автор: Вікіпедія
  Так виглядав ЛАП до війни
Так виглядав ЛАП до війни

Після припинення авіасполучення в аеропорту перебувало 16 БТР-80, 7 БМД-2, 6 мінометів 120 калібру, 6 одиниць Зу-23-2 та декілька ГАЗ-66, 350–370 бійців особового складу – підрозділи 80-ї бригади, інженерно-саперна рота, частина розвідувальної роти 1-ї ОТБр, зведена рота 25-ї окремої повітрянодесантної бригади. Причому перебували вони в ЛАП в повному оточенні проросійських бойовиків.

У середині липня 2014 року командування сектора А прийняло рішення про розблокування Луганського аеропорту. Пробиття коридору дало змогу забезпечити захисникам аеропорту постачання боєприпасів та продовольства.

Як розповідав генерал-майор Андрій Ковальчук, загалом довжина вузла оборони по периметру складала 13 км.

Автор: armyinform.com.ua
  Герой України генерал-майор Андрій Ковальчук довгий час керував обороною ЛАП
Герой України генерал-майор Андрій Ковальчук довгий час керував обороною ЛАП

Уперше Ковальчук зайшов туди 1 квітня, але згодом з батальйонною тактичною групою вирушив на Слов'янськ виконувати бойові завдання. Вдруге повернувся до ЛАП у складі рейдового загону 13 липня 2014 року, пробившися вже до оточеного аеропорту для посилення та створення там угруповання.

Спочатку для охорони, а потім вже для оборони аеропорту українці облаштовували окремі позиції, які перетворились на взводні опорні пункти. Потім це був повноцінний вузол оборони довжиною у 13 км по периметру.

Для створення укріплень бійці використовували, зокрема, цивільний транспорт, який був наявний на літовищі, вибудовували оборону під обстрілами противника, встановлювали мінні поля та інженерні загородження та водночас вели бої з сепаратистами. Найголовніше було - облаштувати місця, де можна було б сховатися від ворожих "Градів", обстріли якими велися постійно, як і з гранатометів, мінометів, танків та важкої артилерії, зокрема, систем "Тюльпан" та "Піон".

Угруповання російських військ щодня нарощували, кількість артилерійських підрозділів регулярних російських військ біля ЛАП постійно збільшувалася. У підсумку сили противника в десятки разів переважали українські.

Наприкінці літа обстріли українських військових в аеропорту російські найманці здійснювали майже щогодини вночі та вдень. Щільність вогню була такою, що на кожен квадратний метр влучало по снаряду.

31 серпня 2014 року адміністративну зону було зруйновано. Залишилися підвали та руїни. Аеропорт було знищено вщент, тож тримати подальшу оборону не було сенсу.

Автор: novynarnia.com
  Руїни аеропорту “Луганськ” (зйомка з дрона, грудень 2015)
Руїни аеропорту “Луганськ” (зйомка з дрона, грудень 2015)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перебиті ноги висіли, як ганчірки. Медсестри непритомніли"

30 квітня 2018 року, о 14:00, в Україні закінчилася Антитерористична операція (АТО), а замість неї розпочалася операція Об'єднаних сил (ООС) – військова операція з відсічі та стримування збройної агресії РФ на Донбасі. Зміну формату АТО на ООС було прописано в законі про реінтеграцію Донбасу, який 20 лютого 2018-го підписав 5-й президент України Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Луганський аеропорт тримав оборону 146 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути