вівторок, 26 листопада 2019 13:56

Конвенція з прав дитини не працює - Денісова

Конвенція з прав дитини не працює - Денісова
Діти залишилися без захисту перед війною. Фото: Дзеркало тиждня

Через російську агресію майже 200 тис. дітей з Криму та Донбасу були змушені залишити свій дім разом із батьками.

Про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на міжнародній конференції "Забезпечення прав дитини в умовах збройного конфлікту", що розпочалась у Києві, повідомляє Укрінформ.

"Майже 200 тисяч дітей залишили територію свого проживання та змушені адаптуватись до нових умов. Безробіття батьків, проживання в орендованому житлі, зміна школи. Діти втрачають своє дитинство. Це відбувається через військову агресію Російської Федерації на Сході України. Через тимчасову окупацію деяких районів Донецької та Луганської областей, через тимчасову окупацію АР Крим мої діти та онуки теж покинули свій дім", - каже вона.

Вона додала, що 36 тис. дітей постраждали від російської збройної агресії. Також майже 25 тисяч дітей живуть та навчаються у "сірій зоні", а 177 закладів освіти опинилися в зоні обстрілів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики влаштовують провокації біля зони розведення у Богданівці

"Діти зазнають складних травм, відсутній доступ до медикаментів і відповідних медичних ресурсів. Щодня вони живуть у страху за своє життя та майбутнє", - зазначила омбудсмен.

Вона наголосила на тому, що у такій ситуації конвенція ООН про права дитини неефективно захищає дітей на практиці.

"Забезпечення прав та найкращих інтересів дитини є першочерговими завданнями держави, проте реалізація цього завдання неможлива, коли держава стикається зі збройним конфліктом. Досвід України свідчить: жодна країна світу не може бути впевнена в тому, що лихо війни її омине", - заявила Денісова.

25 ноября вооруженные формирования России 8 раз нарушили режим прекращения огня.

Противник обстреливал позиции подразделений Объединенных сил из запрещенных Минскими договоренностями минометов калибра 82 мм, гранатометов различных систем, крупнокалиберных пулеметов и другого стрелкового оружия.

Потерь среди личного состава Объединенных сил вследствие обстрелов не было.

Зараз ви читаєте новину «Конвенція з прав дитини не працює - Денісова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути