четвер, 01 червня 2023 08:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти ISW показали свіжі карти боїв в Україні
6

Збройні сили України трохи просунулися на фронті у районі Білогорівки на Луганщині. На Донбасі під Бахмутом росіяни, ймовірно, мають на меті наступати на Хромове Донецької області

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донеччині тривають.

30 травня російські війська здійснили наземні атаки на північний захід від Сватового та на південь від Кремінної. ЗСУ відбили російські наземні атаки на північний захід від Сватового поблизу Масютівки в 13 км на північний схід від Куп'янська, поблизу Новоселівського та Стельмахівки, а також на південь від Кремінної поблизу Кузьминого.

Росіяни не змогли просунутися поблизу Крохмального в 20 км на північний захід від Сватового. Диверсійно-розвідувальна група РФ другий день поспіль намагалася проникнути на українські позиції поблизу Зеленого в 34 км на північний схід від Харкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза дуже висока: Генштаб попередив українців про небезпеку

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Українські війська продовжують завдавати ударів по російських тилах у Луганській області. Російські джерела стверджують, що ЗСУ обстріляли Карпати Луганської області на східній околиці Алчевська чотирма ракетами HIMARS у ніч на 31 травня. На геолокаційних знімках видно пошкодження будівлі в Карпатах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики спрогнозували, де росіяни підуть у наступ

31 травня російська армія здійснила обмежені наземні атаки навколо Бахмута. Війська РФ провели безуспішні наступальні операції поблизу Оріхово-Василівки в 11 км на північний схід від Бахмута та Білої Гори в 12 км на південний захід від міста-фортеці.

На геолокаційних кадрах від 31 травня видно, як 1-а диверсійно-розвідувальна бригада "Вовки", яка раніше діяла в районі Авдіївки, діє поблизу Залізнянського в 9 км на північний захід від Бахмута. Присутність цього підрозділу поблизу Залізнянського підтверджує оцінку ISW про те, що російські війська, ймовірно, перекидають нерегулярні формування та елементи так званої ДНР з району Авдіївки в район Бахмута.

Учора російські сили здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка – Донецьк. 30 травня росіяни здійснили обмежене просування на північ від Красногорівки, що у 8 км на північ від Авдіївки.

Війська РФ також вели безуспішні наступальні дії поблизу Сєверного в 6 км на захід від Авдіївки. Водночас ЗСУ відбили всі російські атаки в Мар'їнці.

Російські сили здійснили наземні атаки з Кам'янки в 5 км на північний схід від Авдіївки і просунулися до нових позицій на північний схід, стверджують росіяни. В ISW не мають візуальних доказів цього твердження. Військовий блогер РФ також заявив, що сутички тривали біля Водяного в 7 км на південний захід від Авдіївки.

31 травня російські війська обстріляли українські позиції на заході Донецької області. На геолокаційних кадрах, опублікованих 31 травня, видно, як артилерійські підрозділи 127-ї мотострілецької дивізії завдають ударів по українських позиціях біля Новополя в 45 км на захід від Вугледару.

Російські блогери опублікували кадри, на яких нібито видно, як оперативно-бойове тактичне з'єднання "Каскад" (елемент так званої ДНР) діє поблизу Вугледара.

31 травня українські війська завдали удару з HIMARS по Калінінському району Донецька. Українське джерело також опублікувало фото, на якому видно стовп диму в Маріуполі.

Розпочалася 463-тя доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи Сил оборони відбили на Донбасі 21 ворожу атаку.

Авіація ЗСУ завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з них два по зенітно-ракетних комплексах росіян. Нашими захисниками було знищено п'ять ворожих розвідувальних дронів. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління окупантів, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, два склади боєприпасів та дві станції радіоелектронної боротьби.

Зараз ви читаєте новину «Експерти ISW показали свіжі карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути