понеділок, 04 лютого 2019 18:31

Експерт пояснив, що дає закон про закупівлю зброї

Експерт пояснив, що дає закон про закупівлю зброї
"Раніше при закупівлі зброї Україна втрачала понад 10% від бюджету через посередника", - Михайло Самусь. Фото: www.dsnews.ua

Закон про пряму закупівлю Міністерством оборони зброї для потреб української армії знімає бюрократичні перепони та зайві витрати.

З ним імпорт зброї техніки та послуг буде швидшим, сказав військовий експерт, Михайло Самусь в коментарі журналісту Gazeta.ua.

"Раніше діяла процедура, коли експортні чи імпортні передачі, трансфери озброєння, техніки та послуг військового призначення виконувались через компанію-посередника "Укрспецекспорт". Виходила дуже дивна ситуація: озброєння, чи компоненти, які були потрібні українській армії потрібно було купляти з великими процентами. Понад 10% з українського бюджету виходило до компанії-посередника", - сказав експерт.

Відтепер державні замовники з оборонного замовлення є суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та суб'єктами здійснення міжнародних передач товарів. Це дає змогу Міністерству оборони домовлятися з постачальниками напряму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Смерч" на Донбасі: провели перевірку готовності

"Якщо згадати отримання від сполучених штатів 2 катерів типу "Island", то якраз ця процедура тривала роками через те, що закупівля велася за допомогою посередників. з тим, що в нас було недосконала законодавча база",- підсумував він.

Щодо збільшення масштабів закупівель, експерт пояснив, що це буде залежати від планів переозброєння армії.

3 лютого в Україні набув чинності закон щодо здійснення закупівель продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом, що дозволить Міністерству оборони та Генеральному штабу Збройних сил України напряму закуповувати за кордоном озброєння у партнерів по НАТО.

Закон був опублікований у газеті "Голос України" вчора, 2 лютого, а, відповідно до положень документу, він набуває чинності на наступний день після опублікування.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, що дає закон про закупівлю зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути