четвер, 25 серпня 2022 14:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи підуть жителі Маріуполя на псевдореферендум – у розвідці розказали про настрої в місті

Чи підуть жителі Маріуполя на псевдореферендум – у розвідці розказали про настрої в місті
У тимчасово захопленому російськими окупантами Маріуполі хочуть встановити реальну кількість людей, які залишились у місті. Фото: hromadske.ua

У тимчасово захопленому російськими окупантами Маріуполі колаборанти проводять так званий "перепис населення".

Нечисленними групами, переважно по дві-три жінки, вони ходять по квартирах та будинках маріупольців і вимагають надати особисті документи з реєстрацією. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

Розпитують також про те, де перебувають найближчі родичі. Кажуть, що встановлюють місцеперебування людей, щоб нібито забезпечити їх світлом та газом.

Насправді ж, мета окупантів – встановити реальну кількість людей, які залишились у місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дату "трибуналу" вже не озвучують – у Маріуполі окупанти готують судилище над українськими полоненими

"У неофіційних розмовах визнають, що більшість опитаного населення в окупованому Маріуполі відмовляється брати участь у можливому "референдумі". За їхніми оцінками, лише близько 5-7% опитаних чітко висловили готовність прийти на "виборчі дільниці" та "проголосувати". У переважній більшості, в місті залишилися люди віком 45-70 років. За визнанням самих колаборантів, вони озлоблено ставляться як до РФ, так і до представників окупаційних адміністрацій", – йдеться у повідомленні.

За даними розвідки, рішення щодо самого "референдуму" і дати його проведення ще остаточно не прийняте.

"Навряд чи він справді відбудеться, як було анонсовано, 11 вересня. Навпаки, нині окупаційна влада Маріуполя намагається не порушувати тему "референдуму" та концентрується на піар акціях. Пропагують результати роботи із "забезпечення населення соціальною допомогою, продуктами харчування та підготовкою до зимового періоду", – повідомляють у розвідці.

Але, попри всі розмови, стало відомо, що з 1 вересня окупанти припинять видавати вцілілим мешканцям Маріуполя так звану "гуманітарну допомогу". Це дешеві набори продуктів, зокрема, круп та консерви, які давали змогу людям хоч якось побороти голод та злидні.

Як одну з причин зменшення "допомоги" вказують низький попит серед маріупольців на отримання російського громадянства.

На День Незалежності України бійці Руху опору на окупованих російськими військами землях підняли українські прапори. Прапор України майорів, зокрема, над селом Нікольське Маріупольського району.

У тимчасово захопленому росіянами Маріуполі окупаційна адміністрація відтепер обіцяє гуманітарну допомогу тільки етнічним росіянам. Такими вони вважають людей поважного віку та малих дітей.

Зараз ви читаєте новину «Чи підуть жителі Маріуполя на псевдореферендум – у розвідці розказали про настрої в місті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути