Ексклюзиви
середа, 08 червня 2022 21:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Червень буде важкий" - експерт пояснив, що значать бої за Сіверськодонецьк

"Червень буде важкий" - експерт пояснив, що значать бої за Сіверськодонецьк
Росіяни визначають дати, до яких хочуть захоплювати міста чи вийти на кордони Луганської області. А ЗСУ постійно ці дати зривають, наголошує Віктор Ягун. Фото: Еспресо

Росія стягнула всі можливі сили на Сіверськодонецький напрямок на Луганщині. Окупанти застрягли у міських боях, в які їх затягують Збройні сили України. Це знижує наступальний темп і зриває плани росіян. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Віктор Ягун.

"Зараз з'являється інформація про те, скільки відсотків Сіверськодонецька контролюють Збройні сили, а скільки - ні. Але вона - оперативна. Питання стоїть - чи взяли окупанти місто. А вони цього не зробили. Натомість погрузли у боях. Сіверськодонецьк нам потрібен, бо це - наше місто. Але тримати ціною життя всієї армії ЗСУ не стануть. Тому що ми якраз втягуємо ворога в позиційні бої і знижуємо його наступний темп", - говорить Ягун.

Росіяни визначають дати, до яких хочуть захоплювати міста чи вийти на кордони Луганської області. А ЗСУ постійно ці дати зривають, наголошує експерт.

"Окупанти через це постійно нервують. Інша справа, що кожну ділянку, яку ми покидаємо, доведеться відвойовувати. Але це питання буде потім. Сіверськодонецьк росіяни не взяли. Так було в Маріуполі - захопили більшу частину міста, а потім ще місяць воювали за Азовсталь. Тому обговорювати відсотки - це безглуздо", - каже Ягун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба проти Росії йтиме до останнього: експерт пояснив цілі та майбутнє "Рамштайну 3"

Втрата Сіверськодонецька нічого не значитиме для фронту, додає експерт.

"У нас буде критичніша ситуація, якщо ми відійдемо з Лисичанська. І окупанти зможуть закріпитися на правому березі Сіверського Донця. У них більше сил, артилерії, техніки. Міста тримаються тільки завдяки мужності нашої армії, бо окупант сконцентрував на цій ділянці фронту все, що може", - наголошує Ягун.

Росія хоче вийти на кордони Луганської області і просуватися далі, пояснює експерт.

"А загалом вони хочуть вийти аж до Ла-Маншу і "помити ноги в Атлантиці". Це стратегічна задача Росії. Україна зараз стала скабкою. І тому нашу країну хочуть знищити раз і назавжди. Наші міста для них нічого не значать. Росіяни не заспокояться, поки не знищать Україну. Або ми їх не знищимо", - говорить Ягун.

Червень і початок липня будуть важкими, наголошує експерт.

"Тому що зараз стоїть питання важкого західного озброєння. Техніка в повному обсязі не надійшла, але про неї всі знають. І люди хочуть знати, де вона працює, куди йде. Але є речі, про які не можна говорити", - каже Ягун.

Найзапекліші бої ідуть у Сіверськодонецьку на Луганщині. Українські бійці воюють за кожен сантиметр міста, наголосив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Українські Сили оборони намагаються стримувати масовані атаки противника на Луганщині. Росія продовжує спиратися на вогневу міць артилерії, буквально винищуючи все на своєму шляху. Під прикриттям далекобійної артилерії російські війська взяли під контроль переважну частину Сіверськодонецька, населені пункти Метьолкіно і Боровське.

Зараз ви читаєте новину «"Червень буде важкий" - експерт пояснив, що значать бої за Сіверськодонецьк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути