четвер, 08 квітня 2021 12:25

"Це гра мускулами" - розповіли, чи можлива війна на Донбасі

"Це гра мускулами" - розповіли, чи можлива війна на Донбасі
У СІТ вважають, що війни поки що не буде. Фото: pixabay.com

Російські розслідувачі з Conflict Intelligence Team виявили неподалік українського кордону у Воронезькій області Росії новий польовий табір російської армії.

Нинішні переміщення російських військових біля України є найбільшими з часів боїв за Дебальцеве взимку 2015 року, пише BBC News Україна.

"Ми фіксуємо переміщення "псковських десантників" і мотострілецьких підрозділів - як, наприклад, з Кемеровської області Сибіру, так і Кавказу, з Дагестану. Також ми бачимо танкові з'єднання, які рухаються до кордону з Україною з центральної частини Росії", - говорить керівник CIT Руслан Левієв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський їде на передову - ЗМІ

За його словами, перелік озброєнь, які стягуються до кордону, великий. Зброя більше наступальна, ніж оборонна. Є і ракетні системи залпового вогню "Ураган", і "Гради" тощо.

"За допомогою відеозаписів місцевих жителів ми знайшли один польовий табір під Воронежем. Люди гуляли в лісі й вийшли на поле, де розміщена велика кількість важкої техніки, зокрема танки. Це новий табір, що формується в останні дні. Але вже достатньо великий. Місцеві говорять про те, що це поле довжиною 3-4 кілометри, яке повністю заставлене технікою", - говорить керівник СІТ.

На відео спостерігається наметове містечко, польовий шпиталь і кухня. Це вказує на те, що це буде одне з місць, куди стягуватимуть війська.

"Таких місць, вочевидь, буде більше одного. Адже в одному місці всю техніку, яка рухається, не розмістити. Також є відео від очевидця з колоною в складі бронеавтомобілів "Тигр" та бортових КамАЗів для перевезення людей. Ще й тих модифікацій, які зазвичай використовуються спецназом та розвідкою", - додає Левієв.

Щодо кількості особового складу, який переміщують, беручи до уваги Крим, Воронезьку, Ростовську, Білгородську області, то це приблизно 20-25 тис. військових.

"Але загалом важко оцінювати, адже все, що ми бачили, - це відео очевидців руху колон і потягів. І це лише невелика частина. Ми знайшли один польовий табір і дивимося супутникові знімки про те, як він формується. Коли сформується, то за супутниковими знімками нам буде набагато легше дати попередню оцінку того, скільки сил стягнули до кордону з Україною", - говорить керівник СІТ.

За словами Левієва, такий масштаб перекидання військ ніяк не можна пояснити навчаннями, тому що, наприклад, локальні навчання, заплановані в Криму та загалом Південному військовому окрузі, вже завершилися. І після цього не було відведення військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові знищили точку сепаратистів

"Нова техніка продовжує прибувати. Ми не бачимо повернення до місць постійної дислокації. Стягують війська не лише з Південного військового округу, а й з Центрального та Західного. Тобто це масштаб стратегічних навчань. А під таке визначення підпадає лише "Запад-2021" у вересні. Тому заяви російських чиновників, що "це просто навчання" чи "перевірка боєготовності", не схожі на те, що ми бачимо", - говорить керівник.

Про військову техніку на кордоні розпочався масовий вал у ЗМІ в останні 1,5-2 тижні, коли стало зрозуміло, що навчання вже минули, а колон техніки все більше.

"А в останні дні почали з'являтися повідомлення в соцмережах - як правило, від родичів чи друзів військових - про те, що контрактників нібито відправляють "на Україну". Ще ми знаходили кілька акаунтів у TikTok, де не зовсім зрозуміло, чи вони це пишуть серйозно, чи жартують, але йдеться про те, що їдуть "на Україну" чи "на Крим", чи "попереду війна"", - говорить Левієв.

Повідомлень у пресі стало багато. І вже чимало російських чиновників почали про це висловлюватися.

"Думаю, щонайменше до послання президента Росії 21 квітня війська активно стягуватимуть до кордону з Україною. Були підозрілі слова Валентини Матвієнко, голови Ради Федерації Росії, про те, що начебто після послання президента Раді Федерації треба буде щось там швидко зробити. А до сфери Ради Федерації якраз входять питання застосування російської армії за кордоном. Але ми все ж тримаємося версії, що все це гра мускулами. Ми не думаємо, що відбудуться бойові дії. Напевно, будуть частіші невеликі локальні перестрілки на Донбасі. Повноцінної гарячої фази війни ми не очікуємо на цей момент", - зазначив керівник СІТ.

Упродовж минулого місяця на фронті загинули 10 українських військових. Останнім часом із різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять російські збройні сили нарощують війська поблизу державного кордону України - на півночі, сході та півдні.

Зараз ви читаєте новину «"Це гра мускулами" - розповіли, чи можлива війна на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути