пʼятниця, 24 листопада 2017 16:28

Це буде справжня пастка для України — Портников розповів про можливі сценарії розвитку подій на Донбасі

Це буде справжня пастка для України — Портников розповів про можливі сценарії розвитку подій на Донбасі
Віталій Портников Фото: Еспресо

Після перевороту в окупованому Луганську у президента Росії Володимира Путіна є 4 сценарії для вирішення кризи на окупованих територіях.

Про це заявив журналіст і політолог Віталій Портников в інтерв'ю виданню "Апостроф".

"Один із шляхів для Путіна - це почати нову війну, скажімо так, як це Росія зробила в Грузії, коли вирішили відновити територіальну цілісність республіки Абхазія і республіки Південна Осетія", - заявив журналіст.

Однак, на його думку, такий варіант для Путіна зараз неприйнятний, тому що це будуть нові санкції з боку Європейського союзу та нове загострення відносин з США.

"Другий варіант - це повний вихід [російських військ] з території Донбасу. Це теж неможливий варіант, тому що повний вихід означав би для Путіна капітуляцію перед Заходом", - підкреслив політолог.

3-й варіант, на думку Портникова, збереження статус-кво. "Тобто те, що ми бачимо сьогодні", - сказав він.

Проте найвірогіднішим політолог вважає 4-й варіант.

"Це заміна російських військ на території Донецької та Луганської областей миротворчими силами ООН без встановлення українського контролю над територією", - вважає він.

Проте експерт впевнений, що це буде справжня пастка для України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбасу потрібен мир і нова економічна стратегія - Андрій Ніколаєнко

"Тому що після того, як російські війська покинуть територію Донецької та Луганської областей, буде оголошений перехідний період. Російська Федерація перестане витрачати гроші на ці території. Україна почне виплачувати всі свої соціальні зобов'язання, пенсії, зарплати бюджетникам, буде за допомогою західних донорів відновлювати інфраструктуру регіону. При цьому ніякого реального контролю над цією територією вона мати не буде. Причому ті люди, які будуть жити на цій території, будуть обирати свої місцеві органи влади і будуть брати участь у виборах Верховної Ради і президента України", - додає журналіст.

Вчора ватажок бойовиків ЛНР Ігор Плотницький прибув до аеропорту "Шереметьєво" у Москві. Відео з його прибуттям опублікували в YouTube.

Зараз ви читаєте новину «Це буде справжня пастка для України — Портников розповів про можливі сценарії розвитку подій на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути