Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2018 19:11

"Боялася, що нам влаштують коридор ганьби" - журналістка згадала, як захоплювали адміністрацію в Донецьку

"Боялася, що нам влаштують коридор ганьби" - журналістка згадала, як захоплювали адміністрацію в Донецьку
Бойовики у захопленому приміщенні Донецької адміністрації 3 березня 2016 року. Фото: Четверта Влада

3 березня 2014 року, коли бойовики захопили Донецьку обдержадміністрацію, люди благали про допомогу. У СБУ на дзвінки заручників не зреагували.

Як усе відбувалося Gazeta.ua розповіла 48-річна Тетяна Заровна, журналістка із Донецька.

"3 березня була там. Повинна була писати про представлення нового голови адміністрації Сергія Тарути. У будівлю увірвалися озброєні бойовики. Поруч зі мною сиділа донецька журналістка. Почала дзвонити Наливайченку (Валентин Наливайченко, голова СБУ у березні 2014 року - ГПУ) і кричати, що нас взяли в полон. Він відповів: "Ви все перебільшуєте. Не так все страшно".

Божевільного Губарєва (Павло Губарєв, сепаратист, лідер проросійської організації "Народне ополчення Донбасу". - Gazeta.ua) за ручку привів на трибуну начальник міліції Роман Романов. Той почав почав кричати, що за його спиною тисячі озброєних людей.

Зрозуміла, що треба якось вибиратися. Боялася, що журналістам влаштують коридор ганьби, як було у Харкові (1 березня 2014 року проросійські активісти взяли штурмом Харківську облдержадміністрацію, де був штаб євромайданівців. – Gazeta.ua). Примазалася до чиновниць і вийшла з ними як співробітниця адміністрації. Йти з журналістами було небезпечно - вимагали показати посвідчення. Мені не усміхалося, щоб якийсь гопник за напис "Газета по-українськи" плюнув в обличчя або зламав щелепу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За створення ДНР голосували бабусі з сітками цибулі й автомийники

Після того пробула в Донецьку до 13 квітня 2014 року. За мною вже почали бігати прихильники Андрія Пургіна (український сепаратист з проросійськими поглядами, лідер та співзасновник суспільно-політичного об'єднання "Донецька республіка". - Gazeta.ua). Працювала на мітингу, коли якийсь "шкаф" із перекошеним обличчям тицьнув у мене пальцем ще й друзів своїх почав кликати. Зрозуміла, що краще не з'являтися на вулицях", - розповіла Тетяна.

6 квітня 2014 року близько 2 тис. проросійських мітингувальників зібралися на пл. Леніна у Донецьку. Після закінчення мітингу пройшли по вул. Артема до будівлі Донецької ОДА. Адміністрацію охороняла міліція. Почалися сутички. Двом групам сепаратистів вдалося прорватися у двір адміністрації і в саму будівлю. З вулиці у вікно кинули гранату. Міліція відступила, а ОДА опинилася під контролем сепаратистів.

.

Зараз ви читаєте новину «"Боялася, що нам влаштують коридор ганьби" - журналістка згадала, як захоплювали адміністрацію в Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути