середа, 23 травня 2018 17:18

Бойовики влаштували на Донбасі екоцид - прокуратура

Бойовики влаштували на Донбасі екоцид - прокуратура
Затоплення бойовиками "ДНР" радіоактивної шахти "Юнком" кваліфікували як екоцид | фото: ЛБ

Прокуратура Донецької області назвала екоцидом затоплення шахти "Юнком" у Єнакієвому.

На копальні у 1979 році підірвали ядерний заряд, з метою зниження ймовірності раптових викидів газу-метану

На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром приблизно 30 м, заповнена радіоактивною водою.

"Встановлено, що у квітні цього року представники псевдореспубліки ДНР ухвалили рішення й анонсували припинення відкачування води з єнакіївської шахти "Юнком", яка розташована на тимчасово окупованій території в селищі Бунге (колишній Юнокомунарськ). Окупаційна адміністрація Російської Федерації розуміє, що такі дії можуть спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме в радіоактивному, хімічному забрудненні ґрунтових і поверхневих вод місцевості і, як наслідок, забрудненні екосистеми Азовського моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Семерак висловився про затоплення бойовиками шахти

"Шахта "Юнком" відзначалася великою загазованістю, там тільки за період із 1959 по 1979 роки було зафіксовано 235 викидів газу, 28 з яких закінчилися смертю шахтарів. У вересні 1979 року з метою зниження ймовірності раптових викидів метану на шахті було здійснено підземний ядерний вибух, після чого її закрито та ізольовано. На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром приблизно 30 м, заповнена радіоактивною водою", - йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури.

Внаслідок зупинки окупантами процесу відкачування води з атомної шахти "Юний комунар" (Юнком) під Єнакієвим на Донбасі за місяць пересох шахтний ставок. Тепер відпрацьована вода розмиває радіоактивну породу, заражену в ході ядерного вибуху.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики влаштували на Донбасі екоцид - прокуратура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути