Ексклюзиви
середа, 22 червня 2022 12:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Більше, ніж за фашистів: Бойченко озвучив "обережні" цифри про кількість вбитих у Маріуполі

Більше, ніж за фашистів:  Бойченко озвучив "обережні" цифри про кількість вбитих у Маріуполі
У заблокованому окупантами Маріуполі залишаються понад 100 тис. людей. Фото: Риа новости

Росія вбила понад 22 тис. маріупольців. Це приблизні дані.

Зараз місто зачинене. Там лишаються понад 100 тис. місцевого населення, розповів під час брифінгу 22 червня мер міста Вадим Бойченко, передає Gazeta.ua.

"Наша обережна цифра, доки ми ще могли рахувати, це 22 тисячі мирного населення, яких убили окупаційні війська. Це у рази більше, ніж зробила фашистська Німеччина за два роки окупації, – заявив Бойченко.

Люди, які залишилися в місті, живуть без світла і питної води. Роботи немає. Вони змушені розбирати завали за воду та їжу. Маріуполь – це гетто, яке створила Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виганяють людей на вулиці, а загиблих не шукають: показали, як зносять будинки в Маріуполі

"Ми стоїмо на порозі складної епідеміологічної ситуації. У місті не працює система вивозу сміття. До цього додаються вимушені та стихійні поховання, які були поверхневі. Вся ця суміш рухається в бік річок та моря, колодязів. Лікарі вже говорять, що у місті буде спалах холери", – наголосив мер міста.

Окупанти з 1 червня припинили видавати гуманітарну допомогу. На продукти можуть розраховувати лише літні люди та інваліди, які самостійно мають прийти за цією "допомогою".

"Скільки людей ще не поховані важко сказати. В місті чути лише запах смерті. Росіяни привозять так звані морги. Також морги працюють в магазинах, прямо поруч з місцем, де роздають "гуманітарку", - каже Бойченко.

Додає, коли почалася війна, Маріуполь був майже півмільйонним містом. У перші дні виїхало майже 100 тис. населення.

"Потім була евакуація. Проте це було дуже тяжко, бо місто вже оточили. До сьогоднішньої дати майже 103 тисячі виїхали. Депортували окупанти у бік Росії майже 50 тисяч. А за кордоном перебуває майже 40 тисяч маріупольців", - підсумував.

Російські терористи продовжують знущатися над мешканцями Маріуполя, серед яких залишилися переважно літні люди. Їх змушують стояти в чергах у спеку, щоб отримати "гуманітарну допомогу".

Цивільні можуть прийняти лише гарячий душ. Зробити це можна лише біля ТЦ "Метро" в гуманітарному штабі "Единой России". Душ працює з 11:00 до 16:00, коли в місті найспекотніше.

Маріупольці облаштовують на вулицях кухні й зони відпочинку. Там вони готують, шукають дрова й збирають воду. Містяни досі намагаються знайти рідних і близьких. Загиблих доводиться ховати на подвір'ях.

Зараз ви читаєте новину «Більше, ніж за фашистів: Бойченко озвучив "обережні" цифри про кількість вбитих у Маріуполі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути