вівторок, 07 грудня 2021 14:35

Байден говорить про розплату Росії за можливу нову агресію проти України - огляд світової преси
5

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що писали 1-7 грудня у світових засобах масової інформації про Україну й події навколо неї.

"Західні держави підтримали Київ на тлі загроз із Москви", BBC, Велика Британія

Президент США Джо Байден поговорив із лідерами Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії. Запевнив, що використає всі наявні в нього інструменти, щоб запобігти російській агресії проти України. 7 грудня Байден говоритиме із главою РФ Володимиром Путіним через відеозв'язок.

Під час телефонної розмови 6 грудня Західні лідери обговорили "стурбованість нарощуванням російської військової сили біля українських кордонів". П'ятірка лідерів підтвердила рішучу підтримку територіальної цілісності України.

Вашингтон не планує воєнної відповіді

Білий дім заявив, що вони розробили спільну стратегію, "щоб завдати значної та серйозної шкоди російській економіці" в разі вторгнення. Містить обмеження доступу російських банків до світових фінансових платіжних систем. Водночас Вашингтон не планує воєнної відповіді США.

У Держдепартаменті США сказали: реакція Америки залежатиме від дій Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін планує вторгнення в січні-лютому з Криму, Росії та Білорусі - що про нас пише світова преса

"Якщо Росія захоче напасти й продовжити військову агресію проти України, щоб порушити її суверенітет і територіальну цілісність, ми й союзники діятимемо рішуче", - заявили в Держдепартаменті.

Москва може планувати військовий напад наприкінці січня

Москва може планувати військовий напад наприкінці січня, кажуть українські офіційні особи. Але Кремль звинуватив у розпалюванні напруженості "агресивну й ворожу риторику" Західних країн.

"Байден зважує санкції проти російських банків, якщо Путін вторгнеться в Україну", Bloomberg, США

Американські та європейські союзники зважують санкції проти найбільших банків Росії і можливість зупинити конвертацію рубля в долар та інші іноземні валюти в разі вторгнення.

Санкції проти найбільших банків РФ і її фонду прямих інвестицій - один із варіантів, які президент Байден може викласти під час бесіди з Путіним у вівторок. США можуть обмежити можливість інвесторів купувати російські боргові зобов'язання на вторинному ринку.

Найрадикальнішою була б заборона Росії доступу до системи фінансових платежів SWIFT

Найрадикальнішим варіантом була б заборона Росії доступу до системи фінансових платежів SWIFT. Але це б завдало шкоди й пересічним росіянам. Тому американські чиновники схильні радше заморозити змогу Росії конвертувати рублі в долари, євро чи британські фунти.

Раніше розвідка США повідомила союзникам, що є план російського вторгнення в Україну із чисельністю військ до 175 тис. 2022 року. Росія заперечує наміри розв'язати війну й заявила, що Сполучені Штати та європейські країни мають зменшити підтримку Україні, встановивши де-факто червоні лінії, які містять заборону вступу Києва в НАТО.

Автор: BBC
  Окуповані росіянами частини Донбасу можуть бути одним із плацдармів російської атаки
Окуповані росіянами частини Донбасу можуть бути одним із плацдармів російської атаки

Путін дає зрозуміти, що готовий вторгнутися. Його війська зробили це 2014-го для захисту того, що глава Кремля вважає життєво важливими інтересами національної безпеки Росії. Також він готовий втручатися в енергетичні ринки, погрожуючи припинити постачання газу в Європу.

У Путіна так багато важелів впливу, бо він готовий платити високу ціну

"У Путіна так багато важелів впливу, бо він готовий платити високу ціну. У нас значно більше сил, боєприпасів і речей, які можемо зробити. Але ніхто ніколи не вірив, що ми підемо на таке", - каже директор Інституту Кеннана в Центрі Вільсона у Вашингтоні Метью Рожанські.

Сьогоднішня телефонна розмова Байдена з Путіним буде четвертою, відколи президент США обійняв посаду в січні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін одержимий Україною, а Київ прагне стати світовою столицею криптовалюти - огляд преси

"Мета Байдена - показати, що в нього є велика можливість дій. Він може зробити різне, але варто переконатися, що загроза вірогідна", - каже Рожанські.

Для Путіна мета розмови частково полягає в тому, що більше він взаємодіє з лідером США, то більше має легітимність і міжнародний вплив, показуючи свою майстерність на світовій арені. Ця стратегія спрацювала для нього, про що свідчать чотири розмови з Байденом із січня - більше, ніж у багатьох світових лідерів.

Байден уже відкинув червоні лінії Кремля над Україною

Головні вимоги Путіна - гарантії США та їхніх союзників, що НАТО не розширюватиметься на схід і не розміщуватиме там зброю, яку Росія вважає загрозою. Проте Байден минулими вихідними вже відкинув червоні лінії Кремля над Україною як неможливі до прийняття.

Головна проблема для Байдена - ведення політики сили. Йому доведеться переконати Путіна, що посилення економічного тиску принесе такий біль, якого не заподіяли попередні санкції. Водночас визнаючи, що використання армії США не буде.

Російська рулетка по-путінськи - хто моргне першим і піде на поступки?

"Це російська рулетка по-путінськи - хто моргне першим і піде на поступки?", - каже про результати вівторкової розмови директорка лондонської агенції Control Risks Оксана Антоненко.

"Росія заплатить грошима, якщо нападе на Україну, обіцяють у США", Global News, Канада

Адміністрація Байдена має безліч варіантів, щоб виконати обіцянку завдати фінансового удару Росії, якщо Путін вторгнеться в Україну - від прямих санкцій проти соратників Путіна, до від'єднання РФ від SWIFT.

Держсекретар Блінкен у разі нападу пообіцяв "економічні заходи, від яких утримувалися в минулому". Президент Байден заявив, що США розробили "найповніший набір ініціатив, які сильно ускладнять життя Путіну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва шантажує Київ танками, а Євросоюз - газом: що про нас пише світова преса

США вже запровадили ряд санкцій проти російських юридичних і фізичних осіб, пов'язаних із вторгненням та анексією Росією Криму та її підтримкою озброєних сепаратистів. Санкції США також мали покарати Росію за втручання в американські вибори, кібератаки на об'єкти в Америці й порушення прав людини в РФ.

З 2014 року Захід також допомагає Україні нарощувати військову потугу. Хоча Путін заперечує наміри розпочати наступ, його війська цього разу зіткнуться з українською армією, готовою до опору.

Свого часу Штати від'єднали SWIFT іранським банкам через їхню ядерну програму. Відтак країна втратила майже половину доходів від експорту нафти й третину зовнішньої торгівлі. Вплив на російську економіку Росії буде таким же руйнівним. Москва залежить від експорту нафти й газу більш ніж на третину своїх доходів, а також від SWIFT в отриманні нафтодоларів.

"Байден і Путін обговорять напруженість навколо України", Deutsche Welle, Німеччина

Путін і Байден обговорять 7 грудня зростання напруженості навколо України. Навесні, як і зараз, Росія зібрала війська перед розмовою з главою Білого дому.

"Це тривожна й небезпечна ситуація. Можливість гарячої війни надто реальна. Байден багато в чому має перевагу, а Путін дуже хоче цієї зустрічі", - каже колишній дипломат США й провідний експерт із роззброєння та Росії Роуз Готтемюллер.

Автор: BBC
  Російські війська, розташовані в Криму
Російські війська, розташовані в Криму

"Росія дотримується стратегії стримування Заходу й України. Зосередження військ уздовж кордонів має стримати Київ від використання військової сили для повернення контрольованих сепаратистами регіонів. Київ заперечував такі наміри. Путін вважає Західну військову підтримку України, зокрема постачання зброї та спільні навчання, перетинанням червоної лінії, - каже аналітик московського центру ради з міжнародних справ Андрій Кортунов.

Глава Кремля хоче "юридичні гарантії" проти подальшого розширення НАТО на схід

У листопаді Путін порушив тему, яку хоче обговорити з Байденом - переговори про "довготривалі гарантії безпеки" від Заходу. Кілька днів тому він уточнив, що саме це означає. Глава Кремля хоче "юридичні гарантії" проти подальшого розширення НАТО на схід. Меседж чітко спрямований до України та Грузії, які прагнуть приєднатися до Альянсу, і їм 2008-го пообіцяли, що приєднаються, хоча без конкретного розкладу. Байден дав зрозуміти, що не приймає ультиматуми ні від кого.

Автор: Reuters
  Президент України Володимир Зеленський 6 грудня відвідав передові позиції ЗСУ на Донбасі в день 30-річчя створення української армії
Президент України Володимир Зеленський 6 грудня відвідав передові позиції ЗСУ на Донбасі в день 30-річчя створення української армії

"Для США й НАТО Україна - незалежна й суверенна країна. Цей суверенітет вони завжди підтримають. Путін відмотує історію назад і намагається скасувати розпад СРСР. Сподіваюся, це не призведе до насильства", - каже Геттемюллер.

Байден поговорить із Путіним, а через два дні зустрінеться з главами держав і урядів, яких запросив на свій саміт демократій, який стосуватиметься захисту від авторитаризму.

"Україна спростовує твердження Білорусі про порушення повітряного простору", Euronews, ЄС

Білорусь заявила, що минулими вихідними український військовий гелікоптер вторгся в її повітряний простір на 1 км. МЗС країни викликало українського військового аташе для офіційного протесту.

Київ негайно відкинув звинувачення та заперечує повідомлення про порушення повітряного простору. Українська прикордонна служба заявила, що польоти вертольотів і безпілотників у цьому районі мають посилити захист українського кордону з Білоруссю завдовжки 1084 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковід масово шириться, Росія накопичує війська біля кордону, поляки облюбували українське сало - що про нас пише світова преса

Суперечка виникла на тлі напруження між двома країнами, коли Україна розпочала навчання за участю 8,5 тис. військових біля кордонів із Білоруссю. Мінськ стверджує, що українські військові навчання створили потенційну загрозу білоруській безпеці.

"Нарощування російської військової потуги біля українських кордонів і прикордонна криза з Білоруссю пов'язані", - заявив український прем'єр.

Євросоюз звинувачує Білорусь у гібридній війні

Євросоюз звинувачує Білорусь у гібридній війні - заохоченні мігрантів незаконно в'їжджати в ЄС для дестабілізації Заходу. Мінськ натомість звинувачує Євросоюз, що той не пропонує мігрантам безпечного проїзду.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про обговорення міністрами НАТО в Ризі перекидання російських військ до українських кордонів, інтеграцію в ЄС і НАТО України, Грузії і Молдови, а також про суд Китаю проти України через відмову Києва продавати китайцям долю в "Мотор Січі" та рекордно великий український ВВП цього року.

Зараз ви читаєте новину «Байден говорить про розплату Росії за можливу нову агресію проти України - огляд світової преси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути