вівторок, 09 листопада 2021 15:16

Москва шантажує Київ танками, а Євросоюз – газом: що про нас пише світова преса
6

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що писали 3-9 листопада у світових засобах масової інформації про Україну і події навколо неї.

"Дослідження про зброю у конфлікті між Росією і Україною", New York Times, США

Британська компанія Conflict Armament Research провела дослідження "Зброя війни в Україні". Воно вказує на те, що Росія систематично розпалює конфлікт, постачаючи нове озброєння. Це не перше дослідження, яке дійшло такого висновку. США і країни Європи багато років накладали санкції на Москву за те, що озброює сепаратистів на Донбасі.

Навряд чи висновки нового аналізу змінять картину. Проте він дає детальне уявлення про масштаби торгівлі озброєннями, які підживлюють єдину активну війну в Європі вздовж лінії фронту завдовжки 450 км.

Автор: Getty Images
  Українська армія на Донбасі в квітні, коли Росія вже стягувала війська до українського кордону
Українська армія на Донбасі в квітні, коли Росія вже стягувала війська до українського кордону

Раніше аналіз поставок російської зброї в Україну спирався на фотографії чи урядову розвідку. У новому звіті дослідники вивчили знайдену зброю і простежили серійні номери та інші розпізнавальні знаки до виробників.

Кремль послідовно заперечує передачу зброї в Україну. Навіть після того, як західні уряди задокументували перетин росіянами українського кордону з великою кількістю озброєння. Воно включало зенітно-ракетні системи на гусеничному ходу, які збили 2014 року цивільний авіалайнер рейсу МН-17, в результаті чого загинули 298 людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Україна будує завод турецьких безпілотників і дає раду історичним травмам: що про нас пише світова преса

Російські офіційні особи натомість обвинувачують Захід у розпалюванні конфлікту в Україні через військову підтримку Києва, включаючи постачання Америкою протитанкових ракет Javelin і Туреччиною бойових безпілотників Bayraktar. Останні вперше використали у конфлікті лише місяць тому.

Цієї осені конфлікт знову спричинив тривогу. На комерційних супутникових фото і відео видно російські танки та іншу бронетехніку біля кордонів з Україною. Це викликає побоювання прямого вторгнення.

Виявили зброю, що не могла з'явитися нізвідки, крім російських військових арсеналів

У свіжому дослідженні розглянули стрілецьку зброю - найпростішу, але часто найбільш смертоносну у війнах. Виявили таку, що не могла з'явитися нізвідки, крім російських військових арсеналів. Наприклад, кілька типів гранатометів, снайперських гвинтівок і наземних мін, яких ніколи не було на озброєнні українській армії. Отже, їх не могли захопити і використовувати сепаратисти. Дослідники задокументували російську заводську міну-пастку, яку можна встановити під фугасом. Вона вибухне, коли хтось спробує знешкодити міну.

У дослідженні відстежено 4793 одиниці боєприпасів для стрілецької зброї та 43 одиниці зброї, знайденої на полях боїв з 2014 по 2019 рік. Аналітики відстежили боєприпаси за допомогою маркувань на гільзах і зброю - за серійними номерами. Влада РФ та російські виробники зброї не відповіли на запити про коментарі.

"Українська англомовна газета Kyiv Post призупиняє випуск", The Guardian, Велика Британія

Найстаріша англомовна газета України Kyiv Post, яка виходила 26 років, призупинила роботу. Її журналісти обвинуватили власника, могутнього олігарха, в "нападі" на них.

Аднан Ківан - будівельний магнат, який купив Kyiv Post три роки тому. Зараз він заявив, що газета закриється "на короткий час".

Автор: Джульєтт Дрімхантер
  Газету Kyiv Post викупив будівельний магнат Аднан Ківан три роки тому
Газету Kyiv Post викупив будівельний магнат Аднан Ківан три роки тому

"Хай благословить нас усіх Бог. Сподіваємося, газета відкриється більшою і кращою", – заявив Ківан.

Журналісти Kyiv Post опублікували спільну заяву, в якій ідеться, що всіх працівників повідомили, що їх "негайно" звільнено. Близько 50 людей водночас і раптово втратили роботу. Раніше вони заявляли, що Ківан планував розширити видання і запустити україномовну версію під тим самим брендом, а також призначити нового головного редактора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Офіс президента причетний до закриття Kyiv Post, буде міжнародний скандал

"Ми розцінили це як спробу зазіхнути на редакційну незалежність", - йдеться у заяві. Звільнення редакції назвали спробою позбутися "незручних і чесних журналістів".

"Зима може бути спекотною через напад Росії на Україну", Biznes Alert, Польща

Президент США Джо Байден направив у Москву директора ЦРУ Білла Бернса, щоб попередити Кремль про наслідки можливої агресії проти України на фоні концентрації російської армії на кордоні. Адміністрація Байдена прагне знизити напруженість. Бернс також говорив телефоном із президентом Зеленським.

Проте росіяни далі концентрують війська на українському кордоні і шантажують Європу енергетичною кризою.

Найкращий сигнал, який адміністрація Байдена могла б надіслати Кремлю - накласти нові санкції на "Північний потік-2"

"Концентрація армії разом з енергетичним шантажем показує агресивну позицію Росії. Найкращий сигнал, який адміністрація Байдена могла б надіслати Кремлю - вказати на наслідки таких дій Москви. Наприклад, накласти нові санкції на "Північний потік-2", - каже CNN радник Зеленського.

Питання про спірний газопровід із Росії в Німеччину також викликає суперечки між можливими партнерами по коаліції в Бундестагу. Вони намагаються сформувати уряд у Берліні після виборів у вересні 2021 року. Потенційні партнери по коаліції "Зелені" проти сертифікації цього газопроводу. Однак ця тема не є предметом коаліційних переговорів, пише Der Spiegel.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде нервовий період": хто замінить Меркель і що це означає для України

Американо-німецька угода про згоду на добудову "Північного потоку-2" передбачає запровадження нових санкцій проти проєкту у разі використання його Росією як зброї. Критики Кремля кажуть, що це вже сталося.

Зима може спустошити запаси газу в Європі до кінця березня 2022 року

Аналітики видання Wood Mackenzie рекомендують ЄС не сертифікувати газопровід і використати технічні запаси газу у сховищах у разі недопостачань із Росії і затяжних проблем із нестачею палива взимку. Москва не хоче постачати більше газу в Європу, шантажуючи її сертифікацією газопроводу, всупереч нормативних документів Євросоюзу. Зима може спустошити запаси газу в Європі до кінця березня 2022 року, якщо не буде більше поставок із Росії, ніж поточний рівень експорту. Альтернативою є використання запасів технічного газу, що зберігається в європейських газосховищах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель у Києві обговорювала мир на сході України і "Північний потік-2" - що про нас пише світова преса

Технічний газ дозволить зібрати додатково 15 млрд кубів, що зменшить дефіцит на ринку, кажуть аналітики Wood Mackenzie. Найбільші запаси такого газу у сховищах Франції - 33 млрд кубів, Італії - 23 млрд кубів та Німеччини - 18 млрд кубів. Зазвичай він належить оператору і його не можна використовувати через потребу підтримувати тиск у системі. Однак ризик поглиблення енергетичної кризи і суворої зими може змінити підхід. Можна безпечно використати 10% технічного газу або близько 15 млрд кубів. Це може заспокоїти ринки і підвищити впевненість, що запасів вистачить.

"Росія стягує дедалі більше танків до українського кордону", Bloomberg, США

Військово-розвідувальна компанія Janes повідомила, що Росія перекидає дедалі більше танків до українського кордону, що турбує Захід.

Принаймні батальйон бойових танків Т-80У перекинули на залізничний вокзал у Воронезькій області, згідно з відеозаписом у соцмережах від 7 листопада. Танки, схоже, прямують до полігону Погонового - того самого, де нарощування російських військ навесні змусило Захід вимагати від Москви відвести армію.

Представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що США уважно стежать за нарощуванням військової активності Росії біля України. Москва каже, що пересування військ на власній території – її внутрішня справа, і заперечила будь-які агресивні наміри. Український уряд заявив, що чисельність російських військ суттєво не змінилася з моменту сплеску напруженості навесні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія підбирається до України з півночі: що про нас пише світова преса

Навесні США та їхні союзники обвинуватили Росію у тому, що перекинула до українського кордону до 100 тис. солдатів. На фоні вимог Заходу про відведення військ Кремль заявив у квітні, що почав повертати підрозділи на бази в глибині Росії.

Як пише Janes, на відміну від відкритого нарощування сил навесні, теперішнє розгортання російських військ має прихований характер, часто відбувається вночі й здійснюється елітними наземними підрозділами. За словами аналітиків, ці дії спрямовані не так на залякування, як на створення активної загрози.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про концентрацію російських військ біля українських кордонів, популярність української їжі у спеціальних польських магазинах зі "східними продуктами" та нові коронавірусні обмеження в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Москва шантажує Київ танками, а Євросоюз – газом: що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути