субота, 21 січня 2023 07:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Бахмут, Сватове і Кремінна: аналітики ISW показали свіжі карти боїв
4

Триває контрнаступ України на сході Харківської та заході Луганської областей. На півдні війська противника готуються до тривалої оборони у Запорізькій області.

Збройні сили України продовжують наступ у районі Сватового та Кремінної на Луганщині, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

20 січня російські та українські війська продовжували наступальні операції у районі Сватового. Українські сили відбили наступ російських військ у районі Новоселівського в 15 км на північний захід від Сватового.

ЗСУ також продовжують контрнаступальні операції в районі сусідньої Куземівки, що в 15 км на північний захід від Сватового. Російські сили перебувають там у небезпечному становищі, оскільки не мають інших населених пунктів, до яких можна було б відступити в безпосередній близькості.

У районі Кремінної ЗСУ продовжують спроби вийти до міста з півдня. Бої довкола населеного пункту посилюються. Міноборони РФ тим часом заявило, що у районі Кремінної діють невстановлені підрозділи Центрального військового округу.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Ситуація на Донбасі залишається складною. На Донецькому напрямку армія РФ намагається просунутися у бік Бахмута. Окупанти продовжують наступ. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 січня, вказують, що російські війська, ймовірно, захопили східну частину Солі в 15 км на північ від Бахмута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог рахує втрати: повідомили хороші новини з передової

Російські джерела продовжують хибно стверджувати, що війська РФ близькі до оточення Бахмута. Окупанти досі не перерізали жодної великої української наземної лінії зв'язку до Бахмута з Сіверська, Слов'янська та Костянтинівки. Росіянам потрібно буде відрізати більшу частину цих доріг і просунутися далі довкола Бахмута, щоб розпочати оперативне оточення міста.

Малоймовірно, що російські війська в найближчому майбутньому зможуть здійснити оперативне оточення, оскільки нещодавні наступи з метою захоплення невеликих населених пунктів, які не мають великого тактичного значення, швидше за все, призвели до ще більшого послаблення російської живої сили та техніки в цьому районі.

Водночас на півдні окупанти готуються до оборони у Запорізькій області. Війська РФ готуються до оборонної операції у довгостроковій перспективі. Російські джерела стверджували, що 20 січня російські війська трохи просунулися у Запорізькій області.

Також 20 січня з'явилися фотографії знищеної російської системи ППО С-400 в Ілліному Запорізькій області, що стало першою підтвердженою бойовою втратою російської системи С-400 в Україні.

На Луганщину росіяни стягують все більше особового складу та техніки. Намагаються завадити просуванню Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Бахмут, Сватове і Кремінна: аналітики ISW показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути