неділя, 23 квітня 2017 15:32

Артем Романов підірвався на міні рятуючи побратимів

Автор: Ельдар Сарахман
 

"Кажуть час лікує, але це не той випадок. Кожен день стає болючішим. Це дуже важко".

Дніпряни Тетяна й Олександр Романові приїхали на Краснопільське кладовище неподалік міста Дніпро на могилу сина - бійця 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" Артема Романова з позивним "Німець".

"В той день ми з чоловіком були на дачі. Подзвонили і сказали, що Артем загинув, уточнили, де будемо ховати. У мене був шок, спочатку сказала, що не знаю. Попросила дати подумати. Дзвонили хлопці, просили перенести похорон, бо хотіли попрощатись з Артемом" - згадує мати чоловіка.

Артем Романов загинув 4 липня 2015-го в ході проведення планового нарощування мінно-вибухових загороджень при спробі евакуації важкопораненого солдата Романа Цапа. Трагедія сталась в районі 29-го блокпосту на трасі "Бахмутка" поблизу смт. Донецький. Разом з ним загинули 22-річний Дмитро Ковшар, 27-річний сержант Дмитро Демковський та 53-річний молодший сержант Іван Смоляр.

Автор: Ельдар Сарахман
 

"У нього був вихідний, але він побіг на мінне поле рятувати поранених саперів, - розповідає Тетяна Романова. Троє хлопців одразу загинули, а один ще був живий. І коли виносили пораненого разом, дядя Ваня зачепив розтяжку. В результаті загинули всі. Артемці відірвало обидві ноги, ще 15 хвилин коли везли до медичної частини був живий".

"Коли його несли він запитував, що з його ногами, яких вже не було - згадував в інтерв'ю товариш загиблого боєць 2-ї афганської штурмової роти "Айдару" з позивним "Юрек". Я його заспокоював і казав, що все буде добре і ми ще пограємо у футбол".

"Його мали нагородити указом Президента, але не встигли. Я спитав: яка саме нагорода? Він: "Нагородять, побачите". Вони з групою повертались в розвідки і помітили ворожу розвідгрупу. Двома вистрілами з гранатомету він знищив майже повністю дві ворожі групи. Нагородили вже посмертно Орденом за "За мужність" III ступеня - каже батько загиблого

Артем електрик за освітою. Не мав бойового досвіду, але брав участь у військово-історичній реконструкції. Того ж року мав побратися зі своєю дівчиною. В родині Романових залишився один хворий син.

"На війну пішов добровольцем. Я дуже боялась, завжди казала йому "Артьомка, якщо ти загинеш, що буде зі мною?". А він:" Мамо, якщо я зараз вийду на вулицю і мене зіб'є машина, що тоді? Почула я його вже тоді, коли він подзвонив з-під Луганського. Він мені часто казав: Мамо, я не піду, другий-третій, а хто ж тоді? В когось є діти, сім'ї, а я піду" - плаче мати Артема. Я думала, що він все таки не піде, бо йому зробили серйозну операцію і лікарі сказали, що йому потрібні півроку реабілітації".

Автор: Ельдар Сарахман
 

"У мене ще живий батько, йому 90 років. Живе в Росії, воював у Другій світовій. Я подзвонила йому і кажу "Папа, Артьомка пішов воювати добровольцем". А він: "Это его выбор. Ты не знаешь, что такое прожить жизнь имея желание и не иметь возможности его воплотить. Это его выбор. Твоя задача его поддерживать. Не ругай его, и не осуждай". І я запевнила сина, що будемо йому допомагати.

10 хвилин капелан Дмитро Поворотний проводить поминальну службу за Артемом та загиблими разом з ним хлопцями.

У травні 2016-го року в 75 школі м. Дніпра, де навчався Артем Романов, відкрили на його честь меморіальну дошку

"Не забуду, коли в день похорон, люди йшли великим потоком. Коли приїжджаю сюди - часто свіжі квіти лежать. Я розумію, що про це не можна пам'ятати все життя, але добре, що пам'ятають зараз" - каже мати.

Повний репортаж з Краснопільського кладовища читайте скоро на Gazeta.ua

Краснопільське кладовище знаходиться неподалік Дніпра. Тут з 2014-го року поховано близько 300 загиблих в АТО воїнів. Частина з них досі не впізнані.

Зараз ви читаєте новину «Артем Романов підірвався на міні рятуючи побратимів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути