вівторок, 29 серпня 2017 21:54

"Я пишаюся своїм сином і я пишаюся нашими хлопцями" - у Києві вшанували пам'ять загиблих під Іловайськом
7

29 серпня 2014 року ЗСУ зазнали найбільших за свою історію втрат
Фото: Анатолій Гаєвський
29 серпня 2014 року ЗСУ зазнали найбільших за свою історію втрат
29 серпня 2014 року ЗСУ зазнали найбільших за свою історію втрат
Зіґмунд Горай батько загиблого під Іловайськом Олексія Горая
29 серпня 2014 року ЗСУ зазнали найбільших за свою історію втрат

29 серпня - День пам'яті за загиблими героями в іловайському котлі.

Українці принесли свічки та квіти під Стіну пам'яті біля Михайлівського Золотоверхого монастиря на якій розміщені фото й імена загиблих в Іловайській трагедії. На тому ж місці відправили поминальну молитву.

На Михайлівську площу віддати шану загиблим героям прийшли їх рідні, побратими, волонтери, та не байдужі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іловайський котел - 366 загиблих, хронологія подій

На території монастиря вже традиційно розмістилась виставка "Блок-пост пам'яті". Речі для виставки збирали члени ГО "Цитадель" - організація у серпні 2014-го займалась пошуком загиблих.

"В Іловайську ми не лише займались пошуком, а й як волонтери привозили допомогу. У серед загиблих у батальйоні "Миротворець" були й наші товариші, - розповідає куратор виставки Павло Нетьосов. - Тому вирішили таким чином вшанувати пам'ять хлопців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цілував фотографії загиблих бійців" - генерал вшанував пам'ять загиблих під Іловайськом

До експозиції виставки увійшли речі знайдені на полі бою, поруч з тілами загиблих, а також дорогі їм речі, які передали для виставки рідні.

"Виставка третій рік подорожує Україно, ми її показуємо учням, студентам, солдатам, - пояснює Павло. - Що стосується сьогоднішнього заходу, то в першу чергу його мета — зібрати родичів загиблих в одну велику родину. Вони збираються вдень 28-го, залишаються на ніч, ставлять свічки, спілкуються".

Поруч з "Блок-постом пам'яті" розміщені фото надані бійцями батальйону "Донбас".

Між експонатами виставки стоїть телевізор, на ньому транслюються хроніки 2014-го року. Серед глядачів - командир батальйону "Миротворець" Андрій Тетерук.

Серед родичів загиблих бійців сидить 65-ти річний Зіґмунд Горай, показує на фото свого загиблого сина Олексія. В день смерті Олексію Гораю було 34 роки.

"Син пішов у 2014-му, добровольцем. Був водієм комбата, - розповідає Зіґмунд. - В Іловайську вони тримали залізничне депо. Судячи з розповідей не погано. Батальйон своє завдання виконав. Але, при виході в їх автівку поцілили з РПГ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мають летіти погони" - ветеран АТО розповів про наслідки Іловайська

"Втрата сина це біль, яку не можна пояснити і втрата яку неможливо заповнити, - продовжує чоловік. - Але, тим не менш, я пишаюся своїм сином і я пишаюся нашими хлопцями. Усіма, хто пішли захищати Україну від фашистсько-російської агресії!".

"Я пишаюся своїм сином і я пишаюся нашими хлопцями. Усіма, хто пішли захищати Україну від фашистсько-російської агресії!"

Родичі загиблих бійців зв'язали снопи із зів'ялих соняшників. Кількість снопів дорівнює кількості загиблих в Іловайську — 366. Поміж снопів встановлені знаки: Іловайськ, Зелене, Олександрівка, Агрономічне — населені пункти, через які проходив так званий "зелений коридор". Під ними – фото загиблих.

29 серпня ЗСУ зазнали найбільших за свою історію втрат. Учасники акції пам'яті хочуть аби він став Днем пам'яті за всіма загиблими захисниками України.

Зараз ви читаєте новину «"Я пишаюся своїм сином і я пишаюся нашими хлопцями" - у Києві вшанували пам'ять загиблих під Іловайськом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути