пʼятниця, 21 липня 2017 19:15

8 годин штурму і над містом підняли українські прапори - три роки тому звільнили Торецьк
8

Наслідки боїв за Дзержинськ 21 липня 2014-го
Наслідки боїв за Дзержинськ 21 липня 2014-го
Наслідки боїв за Дзержинськ 21 липня 2014-го
Наслідки боїв за Дзержинськ 21 липня 2014-го
Наслідки боїв за Дзержинськ 21 липня 2014-го

Три роки тому, 21 липня 2014 року, зведені підрозділи Сил спеціальних операцій Українив, провівши блискавичну спецоперацію, звільнили від російських окупантів шахтарське місто Торецьк (колишній Дзержинськ).

В операції брав участь 41 військовослужбовець - 33 бійців і 8 спецназівців. Групи розділились: одна зайняла будівлю мерії на центральній площі, друга - в обхід дісталася "зеленки" поблизу мерії. Підтримуючи першу, пізніше наводила удари артилерії та авіації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 39 загиблих, сотні поранених - роковини трагедії під Зеленопіллям

Майже 8 год. військові стримували наступ понад 200 до зубів озброєних бойовиків із 2 танками і БМП.

Вже до вечора 21 липня українські війська отримали повний контроль над містом та підняли над ним державні прапори. Захоплених у полон терористів передали до відповідних органів.

Того дня були поранені 3 українських військових.

"Наш підрозділ кілька годин тримав оборону будівлі міськради. Терористи обстріляли будівлю з танка – було 21 попадання, також вони обстрілювали військових, які оборонялись із реактивного піхотного вогнемета "Шмель". Серед загону оборони загиблих немає. Є поранені, один – тяжко, але його життю вже нічого не загрожує", - казав тоді речник АТО Владислав Селезньов.

Крім міськради, бойовики вибухами пошкодили будівлі управління соціального захисту населення, школи № 3, Дзержинського гірничого технікуму і житлових будинків №6 на вул. 51-ї Армії, № 6 на вул. Стаханова. Також пошкодили 15 газопроводів, як наслідок - порушене електропостачання міста та прилеглих селищ. Було знеструмлено 111 трансформаторних підстанцій.

Протягом чотирьох місяців, із квітня по липень 2014 року, Торецьк був захоплений підрозділами ДНР. Це одне з міст Донецької області, де запеклі бої тривали у межах міста.

3 роки тому, 13 червня 2014 року, українські війська визволили Маріуполь від проросійських окупантів.

Зараз ви читаєте новину «8 годин штурму і над містом підняли українські прапори - три роки тому звільнили Торецьк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути