Ексклюзиви
пʼятниця, 21 серпня 2020 20:23

6-ті роковини Іловайської трагедії: прокуратура назвала масштаб воєнних злочинів Росії

6-ті роковини Іловайської трагедії: прокуратура назвала масштаб воєнних злочинів Росії
Прокуратура дослідила причини трагедії. Фото: "Резонанс"

Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора дослідив обставини Іловайської трагедії, причини та наслідки цих подій.

"Згідно з висновками експертів та комплексу інших здобутих доказів, єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є військова агресія ЗС РФ. В ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулось наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України та подальше вчинення ними воєнних злочинів. На той момент сили ЗС РФ складалися з 9-ти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД, до 60 гармат, до 45 мінометів та 5 протитанкових ракетних комплексів", - повідомляє Офіс генпрокурора.

Критичне співвідношення військових сил України у районі м. Іловайськ з підрозділами ЗС РФ та представників незаконних збройних формувань складало: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11; бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15; "Гради" - 1 до 24.

24-25 серпня батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", Нацгвардії "Донбас" і сили сектору "Б" потрапили в оточення.

26-28 серпня між керівництвом АТО та Генштабом ЗС РФ почалися переговори щодо гарантій безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення бійців ЗСУ та інших військових формувань України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові взяли під контроль околиці Іловайська

29 серпня за наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових разом із трьома полоненими російськими десантниками під час виходу сил АТО. Російські військові і підконтрольні їм формування вчинили вбивства поранених українських військовослужбовців, які внаслідок отриманих травм не чинили опір. Це є військовим злочином.

"Таким чином, було вчинене віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон. За результатами розслідування агресивної війни РФ проти України загалом на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 110 осіб, у тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 високопосадовець. Указаних осіб оголошено в розшук", - йдеться в повідомленні.

До Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду передали інформацію про зібрані докази вчинення воєнних злочинів. Слідчі Головного слідчого управління СБУ продовжують збір доказів та встановлення всіх винних осіб.

18 серпня 2014 року українські війська здійснили третю спробу взяти під контроль Іловайськ. Проте наявних на фронті сил було замало для штурму міста, і командування ухвалило рішення стягнути під Іловайськ добровольчі батальйони та кілька щойно доукомплектованих тактичних груп ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «6-ті роковини Іловайської трагедії: прокуратура назвала масштаб воєнних злочинів Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути