вівторок, 18 серпня 2020 06:01

Добровольчі батальйони спробували взяти під контроль Іловайськ

Добровольчі батальйони спробували взяти під контроль Іловайськ
Бойовиків намагалися вибити з Іловайська силами добровольчих батальйонів. Фото: reuters.com

18 серпня 2014 року українські війська здійснили третю спробу взяти під контроль Іловайськ. Проте наявних на фронті сил було замало для штурму міста, і командування ухвалило рішення стягнути під Іловайськ добровольчі батальйони та кілька щойно доукомплектованих тактичних груп ЗСУ.

Тож у наступі на Іловайськ брали участь переважно добровольчі батальйони: "Донбас" у складі 220 бійців, "Дніпро-1" (78), "Миротворець" (74), "Світязь" (40, пізніше – 30 бійців), "Херсон" (30) та "Івано-Франківськ" (33) за підтримки армійських частин 17-ї криворізької танкової, 51-й волинської та 93-й дніпропетровської механізованих бригад.

Батальйони "Азов" і "Шахтарськ" були виведені з бойової лінії: перший повернувся до Маріуполя, щоб блокувати можливу атаку росіян з боку кордону, на другий поклали завдання охороняти село Комсомольське.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові взяли під контроль околиці Іловайська

Зі всіх, хто був на цей момент в Іловайську, бойовий досвід мали лише бійці "Донбасу", які перед цим успішно звільнили Попасну та Лисичанськ на Луганщині.

Атакою з двох боків українці захопили більшу частину Іловайська. Сепаратисти втрималися лише в будинках на північній околиці міста, зазнавши при цьому значних втрат.

Проте розвинути успіх українцям не вдалося, оскільки бойовики для усунення загрози залучили резерви з Донецька. Позиції українських силовиків накрили залпом "Градів".

Навіть попри це на ранок 20 серпня ситуація в місті ще була невизначеною, але відомо, що бойовики укріплювалися в місті за рахунок незаконних збройних формувань "Схід" і "Оплот".

Щоб закріпити успіх в Іловайську, штаб АТО підсилив військових частинами ЗСУ: 19-го серпня зі смт Черкаське Дніпропетровської області до них вирушив 1-й механізований батальйон та зведена рота 93-ї окремої механізованої бригади у складі 337 військовослужбовців. Також у групі були 2 танки Т-64, 12 БМП й автомобільна техніка.

Вони направлялися до селища Дзеркальне неподалік від Кутєйнікового Амвросіївського району Донеччини, де був базовий табір військ Сектору Б.

Військові дісталися кінцевої точки 21-го серпня. Там вже знаходились частини 51-ї окремої механізованої бригади, які відступили з села Петровського, район Савур-Могили. На висоті ще залишався загін полковника (зараз генерал-майор) Ігоря Гордійчука, тому з бійців 93-ї бригади сформували збірний загін із 178 осіб, який з танками та БМП знов направився на штурм Петровського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові взяли під контроль околиці Іловайська

До стратегічного запасу сектору Б у Дзеркальному разом із військовими 93-ї бригади також увійшли дві групи по 30 бійців з 3-го полку спецпризначення та 73-го морського центру спецпризначення.

Тоді нічого ще не було відомо про стратегічні задуми противника розбити українських військових. Він полягав у оточуванні добровольчих батальйонів в Іловайську з північного заходу з боку Донецька та з півдня – з району Амвросіївки. Вочевидь, за цим планом частина бойовиків пішла з Іловайська до Донецька, і з 21-го серпні в місті починається зниження масштабів бойових дій.

А вже 26 серпня в результаті наступу збройних формувань так званої ДНР батальйони "Донбас", "Дніпро-1", батальйони МВС "Херсон", "Світязь" та "Миротворець", зведена рота 93-й і 17-й бригад ВСУ опинилися в оточенні – в так званому Іловайському котлі.

24 липня 2014 року українські військові, зокрема, з батальйону "Донбас" Національної гвардії України, 24-ї, 51-ї та 95-ї бригад звільнили Лисичанськ на Луганщині.

Зараз ви читаєте новину «Добровольчі батальйони спробували взяти під контроль Іловайськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути