субота, 13 квітня 2019 09:00

5 років тому в Україні почалася війна

5 років тому в Україні почалася війна
13 квітня 2014 року почалася російсько-українська війна. Фото: Idron

В ніч на 13 квітня 2014 року виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов зібрав екстрене засідання Ради Національної Безпеки та Оборони. Прийняли рішення розпочати масштабну антитерористичну операцію без оголошення воєнного стану.

"Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч всім спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках. РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних Сил України. Ми не дамо Росії повторити кримський сценарій у східному регіоні України", - заявив в.о. президента у своєму зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові просунулись до Донецька

Він також наголосив на тому, що кров, яка пролилася в містах Східної України - "пролилася на війні, яку проти України веде Російська Федерація".

Російські спроби переконати світове товариство у тому, що в Україні почалася громадянська війна Турчинов назвав пропагандою.

"Це не війна між українцями. Це штучно створена ситуація протистояння, яка має на меті послаблення та знищення самої України", - зазначив він.

До проведення Антитерористичної операції залучили ЗСУ та Нацгвардію України, якими керувала Служба безпеки України.

Вдень 13 квітня сепаратисти захопили адмінбудівлі у Єнакієво та Краматорську.

Журналісти, які спостерігали за подіями зазначили, що бойовики, повторюючи сценарій захоплення Криму, виставили перед собою жінок та дітей.

Під час захоплення будівлі Краматорського МВС бойовики відкрили стрільбу.

Також журналісти оприлюднили докази того, що міста захоплюють люди у військовій формі, які є спецпризначенцями з РФ.

На відео один з загарбників звертається до людей зі словами "Так мы с вамь приехали" – ця вимова не характерна для російськомовного Донбасу, який каже "с вами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ті, хто не втомлюється від війни": показали бійців на передовій

У сусідній Макіїївці, в захопленій міськраді, під прикриттям бойовиків обрали так званого народного мера.

В той же день Міністерство закордонних справ заявило про оприлюднення доказів російського вторгнення на територію України.

"У східних областях України російські спецслужби та диверсанти розпочали перехід до широкомасштабної сепаратистської операції з метою захоплення влади, дестабілізації становища із загрозою для життя громадян України, а також відокремлення цих регіонів від нашої держави", - написали в документі.

Спроба штурму

Під час спроби штурму Слов'янська українці знищили 2 ворожих блокпости. Бойовики вбили 5-х бійців, заявив тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Вбиті й поранені з обох боків. З нашого боку - офіцер СБУ. Поранений керівник АТЦ СБУ і ще четверо. З боку сепаратистів – невстановлена кількість", - зазначив Аваков.

Мер Слов'янська Неля Штепа, втекла до сусіднього Артемівську. Командував захопленним містом сепаратист В'ячеслав Пономарьов.

У Червоному Лимані місцеві жителі прогнали росіян, які намагалися захопити місто. Люди кричали загарбникам "Ти чого у мій дім зі зброєю прийшов?" .

Того ж дня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що в захопленні міст беруть участь місцеві депутати з Партії регіонів.

"Обрані органи влади, від Партії регіонів, беруть пряму участь. Комуністи взагалі беруть автомати. Один з депутатів знімався у Луганську у захопленій будівлі. Ми готові назвати конкретні прізвища через матеріали до Генпрокуратури", - сказав він.

Також він сказав, що операція по вторгненню в Україну російських військ фінансувалась зрадниками з бюджетів міст.

"Розуміємо усю небезпеку ситуації, яка роками готувалася та фінансувалася за гроші шахтарів, вкрадені з бюджету, з їхніх зарплат", - підсумував він.

З загострення бойових дій українські військові, журналісти, добровольці та волонтери почали попадати до полону.

Російські бойовики та місцеві колаборанти почали проводити їх вулицями окупованих міст та катувати у підвалах адмінбудівель.

Також були випадки, коли бойовики вимагали гроші за звільнення бранців.

Обманом та брехнею виманювали родичів полонених на захоплені території та викрадали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повномасштабна війна в Європі почнеться з України

1827 днів йде російсько-українська війна на Донбасі. Для зрівняння протистояння СРСР та Нациської Німеччини йшло на 408 днів меньше, а Перша світова тривала 1567 днів.

На захоплених територіях бойовики відкрили 25 тюрем, де тримають полонених. Українців залучають доважких робіт та катують.

Після звільнення деяких територій та за результатами пошукових операцій виявили чимало братських могил, в яких лежали спотворені тіла зі слідами катувань.

З початку бойових дій на Донбасі загинули 2955 українських військових.

"2955 українських воїнів, у тому числі і один сьогодні вночі, віддали свої життя для того, щоб ми з вами могли будувати вільну і незалежну Українську державу", - говорить президент України Петро Порошенко.

Унаслідок збройного конфлікту на Сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули від 12,8 тис. до 13 тис. осіб, за даними ООН. Від 27 до 30 тис. осіб отримали поранення.

Російське вторгнення почалося у серпні 2014 року, на той час українська сторона майже зачистила від бойовиків території.

1 травня 2018 року, через 4 роки після початку війни, АТО змінила формат на Операцію об'єднаних сил.

12 квітня 2014-го о 09:00 ранку проросійські активісти на чолі з російськими кадровими військовими захопили будівлю райвідділу міліції у Слов'янську на Донеччині.

Всередині будівлі знаходилося близько 300 правоохоронців, які почали вести перемовини з терористами. Частина міліціонерів перейшла на сторону незаконних формувань.

Зараз ви читаєте новину «5 років тому в Україні почалася війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути