Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2019 09:00

5 років тому російські бойовики захопили Слов'янськ

5 років тому російські бойовики захопили Слов'янськ
12 квітня 2014 рокі російські бойовики вдерлися на територію України. Фото: Антикор

12 квітня 2014-го о 09:00 ранку проросійські активісти на чолі з російськими кадровими військовими захопили будівлю райвідділу міліції у Слов'янську на Донеччині.

Всередині будівлі знаходилося близько 300 правоохоронців, які почали вести перемовини з терористами. Частина міліціонерів перейшла на сторону незаконних формувань.

Тодішній міський голова Неля Штепа всіляко допомагала з цим процесом. Після захоплення будівлі міліції бойовики захопили всі адміністративні будівлі міста і вивісили над ними прапор Росії.

Близько опівдні навколо захоплених приміщень почали виростати барикади. Українських журналістів, які висвітлювали ті події, переслідували. Забороняли вести зйомку, брати коментарі.

Виникло кілька бійок. Побиття людей зупинили пострілом у повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повномасштабна війна в Європі почнеться з України

Українська влада вдень на всі запитання відповідала, що розбираються. Повну мобілізацію тоді оголосив тільки тодішній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош.

"У ці години на сході України, зокрема в Донецьку і Слов'янську, відбувається повторення кримського сценарію... Цей антидержавний заколот проходить за підтримки низки представників місцевої влади і за повної бездіяльності влади центральної, зокрема МВС. Кремль розраховує, що зможе зайняти східні області України, не зустрівши жодного опору з боку київської влади. У зв'язку з ситуацією, яка склалася, наказую всім структурам "Правого сектора" провести повну мобілізацію та приготуватися до рішучих дій із захисту суверенітету і територіальної цілісності України", - сказав він.

Під вечір у захопленому місті зник мобільний зв'язок. Станом на 13 квітня російські бойовики та прихильний до них натовп повністю контролювали українське місто.

У ніч із 12 на 13 квітня у Києві провели засідання РНБО, на якому ухвалили рішення про початок антитерористичної операції на Донбасі.

Служба безпеки України викрила російського шпигуна, який працював на Росію.

Ним виявився співробітник Головного управління Національної поліції в Харківській області, повідомив у прес-центрі служби безпеки України представник Департаменту контррозвідки СБУ Володимир Настюк.

У його оселі провели обшук і знайшли чимало доказів шпигунства.

Зараз ви читаєте новину «5 років тому російські бойовики захопили Слов'янськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути