вівторок, 03 листопада 2020 14:39

5 фактів, яких ви не знали про українських артилеристів

Артилеристи та ракетники сьогодні відзначають професійне свято.

В Україні артилерія з'явилася у XIV столітті, коли польський король Владислав ІІ Ягайло та його гармаш Зброжек привезли у Львів декілька гармат та 17 бочок пороху до них.

Озброєння було дороге та важке, тому пушки мали тільки багаті міста. Власні гармати в Україні з'явилися у 15 столітті.

Найбільшими поціновувачами артилерії були запорізькі козаки. Вони мали гармати, які виплавлялися на українських руднях, а також захоплені турецькі та польські пушки.

Першим, хто відокремив артилеристів від основного роду військ, був гетьман Богдан Хмельницький. Він звів гармашів в окремий підрозділ та надав їм кінне прикриття.

Російський цар Петро 1 у 1709 році вивіз до Росії більшу частину української артилерії. Після повного зруйнування Січі, у 1775 році, росіяни остаточно забрали українські пушки, а пушкарів доєднали до своїх підрозділів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дають доручення президенту й ВР: Кравчук розповів про запропонований план дій по Донбасу

Відродити українську артилерію вдалося полковнику Української народної республіки Роману Дашкевичу. Він організував цей рід військ та надав їм форму, кріси і кулемети. Після захоплення Наддніпрянщини росіяни знов знищили наше озброєння. Відродити украънську артилерію змогли лише після розвалу СРСР та проголошення української незалежності. Українські війська складалися зі зброї радянського зразку. З 1993 по 2014 роки нашу армію знищували через бажання самозбагачення з боку проросійських можновладців. Нищівного удару українському війську завдали за часи президенства Віктора Януковича.

На початку російського вторгнення на територію України п'ятий президент Петро Порошенко почав озброювати українських гармашів.

До Дня інженерних військ і Дня ракетних військ та артилерії Gazeta.ua зібрала 5 цікавих фактів про українську артилерію.

Час стрільби системи 2С7 "Піон" артилеристи повинні розрахувати до звороту земної кулі. Бо снаряд, який летить на дальність 47 км, входить у стратосферу та має довгий час польоту, а в цей час земля крутиться.

Автор: Повернись живим
  Час стрільби системи 2С7 "Піон" артилеристи повинні розрахувати до звороту земної кулі. Бо снаряд, який летить на дальність 47 км, входить у стратосферу та має довгий час польоту. "За цей час земля обертається", - каже артилерист Андрій Кобзар.
Час стрільби системи 2С7 "Піон" артилеристи повинні розрахувати до звороту земної кулі. Бо снаряд, який летить на дальність 47 км, входить у стратосферу та має довгий час польоту. "За цей час земля обертається", - каже артилерист Андрій Кобзар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зроблять українців рабами - Росія висунула умови миру на Донбасі

Вага снаряду 152 мм – 45 та 47 кг, в залежності від артсистеми.

"Артрозрахунок за добу активної бойової роботи переносить на руках декілька тон. Бій триває в залежності від позицій. Коли ми працювали за методом "батареї, яка кочує", тобто змінювати позиції, то наша робота тривала 12-16 хв. Навіть взимку. За цей час ми приводили гармату до бою, відпрацювати приблизно 8-10 снарядів по цілі, згорнути, причепити до тягача ті піти", - каже Gazeta.ua артилерист Андрій Кобзарь.

На початок відродження української артилерії, вересень 2014 –го, артилеристів бракувало. З 56-ти чоловік було 5 артилеристів.

44-та бригада формувалась на залишках розформованої Януковичем у серпні-вересні 13-го. 55 запорізька бригада мала бути розформована у 15-му. Тобто на початок війни було 2 діючі арт бригади.

Автор: Повернись живим
  Вага снаряду 152 мм – 45 та 47 кг, в залежності від артсистеми.  "Артрозрахунок за добу активної бойової роботи переносить на руках декілька тон. Бій триває в залежності від позицій. Коли ми працювали за методом "батареї, яка кочує", тобто змінювати позиції, то наша робота тривала 12-16 хв. Навіть взимку. За цей час ми приводили гармату до бою, відпрацювати приблизно 8-10 снарядів по цілі, згорнути, причепити до тягача ті піти", - каже артилерист Андрій Кобзарь.
Вага снаряду 152 мм – 45 та 47 кг, в залежності від артсистеми. "Артрозрахунок за добу активної бойової роботи переносить на руках декілька тон. Бій триває в залежності від позицій. Коли ми працювали за методом "батареї, яка кочує", тобто змінювати позиції, то наша робота тривала 12-16 хв. Навіть взимку. За цей час ми приводили гармату до бою, відпрацювати приблизно 8-10 снарядів по цілі, згорнути, причепити до тягача ті піти", - каже артилерист Андрій Кобзарь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові придушили ворожий квадрокоптер

90% втрат російським загарбникам завдає саме українська артилерія.

Найкращі артилеристи виходять з інженерів будівельників.

"Він знає нівєлір і теодоліт, тобто артилерійська бусоль для нього рідна сестричка. Також дуже вправні гармаші виходять з геодезистів", - каже вояка

Автор: Повернись живим
  Найкращі артилеристи виходять з інженерів будівельників.  "Він знає нівєлір і теодоліт, тобто артилерійська бусоль для нього рідна сестричка. Також дуже вправні гармаші виходять з геодезистів", - каже вояка
Найкращі артилеристи виходять з інженерів будівельників. "Він знає нівєлір і теодоліт, тобто артилерійська бусоль для нього рідна сестричка. Також дуже вправні гармаші виходять з геодезистів", - каже вояка

Ті, хто хоче бути артилеристом має досконало знати математику та розбиратися у гаджетах.

"21 століття – все на софтах, все програмно", - каже гармаш.

Весь свій час гармаші обслуговують в пушки.

"Якщо в піхотинця все в рюкзаку, то в нас все на тягачах. В кузові зберігаються 1,5 тони вибухівки. Якщо детонує – уламки залишаються не більше мікрохвильової пічки. В нас колись загорівся тягач, ми його тушили", - каже артилерист.

Колектив Gazeta.ua вітає Богів війни з їх святом. Ми щиро вдячні вам за вашу службу і мир над нашими головами.

На Донбасі впродовж минулої доби, 2 листопада, зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.

Поблизу Шумів противник застосував підствольний гранатомет та стрілецьку зброю, а неподалік Старогнатівки – підствольний гранатомет, повідомили в штабі операції Об'єднаних сил.

Зараз ви читаєте новину «5 фактів, яких ви не знали про українських артилеристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути