неділя, 20 травня 2018 00:43

"470 днів без тата" - Україні та світу нагадали про заручників на Донбасі
10

Автор: gazeta.ua
  Хлопчик тримає фото танкіста Богдана Пантюшенка, яке у полоні з 2015 року
Хлопчик тримає фото танкіста Богдана Пантюшенка, яке у полоні з 2015 року

19 травня в Києві пройшов марш "Свободу захисникам України". Родичі військовополонених пройшли пішки від майдану Незалежності до представництва Червоного хреста та посольств Німеччини та Франції з листами.

Учасники акції збирають на сходах стели Незалежності. Учасники тримають портрети полонених українських солдатів, плакат англійською мовою "Свободу захисникам України" та "Свободу політв'язням Мордору" . Також є українські прапори – партійних немає.

"Наша основна вимога – змусити Росію звільнити українських військовополонених та дотримуватись міжнародних норм відносно полонених. українська влада дотримується своїх зобов'язань щодо належного утримання полонених. Водночас представники ОРЛДО їх порушують і жорстоко поводяться з українськими в'язнями", - коротко окреслює вимоги маршу координатор Олександр Войтко.

Серед учасників – 25 родичів військовополонених, які утримуються на окупованому Донбасі. Організатором ходи є Спілка ветеранів війни з Росією. Також є представники націоналістів - "С14", "Свобода", "Сокіл" та "Національний корпус". Останні без партійних прапорів. Прийшов колишній політв'язень з РФ Геннадій Афанасьєв, також звільнені з полону бойовиків Ігор Козловський, Володимир Жемчугов та Володимир Фомічов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві проходить мітинг за звільнення полонених - люди йдуть до посольств Німеччини і Франції

Тримають портрети полонених, плакати "Волю Сенцову" та "Свободу політв'язням Мордору".

74 українських бійці досі залишаються заручниками терористів на окупованому Донбасі. Таку цифру 8 травня озвучив міністр оборони Степан Полтарак. У Росії і в анексованому Криму утримують 64 українських політв'язня. 27 з них наразі на території Росії. 58 з 64 них затримані у Криму чи у справах, пов'язаних з Кримом, кажуть в МЗС.

Фотографію з чоловіком Богданом Пантюшенком тримає дружина Вікторія. На фото він у формі-"піксельці" та з козацьким чубом. Він потрапив у полон після бою за Путивильський міст під донецьким аеропортом 18 січня 2015 року.

"Чоловік вже 1215 днів в полоні. Він і в козаків побував, і в Донецьку. Зараз в Макіївські колонії, як я дізналась," - розповідає Вікторія. - "Cпершу його жорстоко били, приставляли до тіла розпечений паяльник, гасили папіроси. Козаки всього один раз дали помитись. В Макіївці зараз вони сидять як в'язні – ніяких відвідин, передач".

Понад 250 людей пішки йдуть до представництва Червоного хреста на вул. Пушкінській. Проходячи повз кафе "Шато" на Хрещатику, які заповнені іноземцями, скандують "Свободу полоненим". Відвідувачі фотографують процесію на телефони.

Марш за звільнення політв'язнів і полонених
Фото: gazeta.ua
Марш за звільнення політв'язнів і полонених
Марш за звільнення політв'язнів і полонених
Марш за звільнення політв'язнів і полонених
Марш за звільнення політв'язнів і полонених

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ почав тиснути на Москву - експерт про обмін полоненими

В колоні несе фото мама майора з 3 полку спецпризначення Сергія Іванчука.

"Я про сина 1,5 роки нічого не чула. Жодного зв'язку немає, навіть вісточки. Тільки те що нібито він у Луганську, - схлипує Ніна Іванівна. Витирає рукою сльози. – "Про сина всі забули крім нас і кількох його підлеглих. Думала, що його обміняють в грудні, але так і не віддали".

"Нам постійно кажуть - працюємо над тим, щоб найскоріше звільнити хлопців з полону, і виживаємо для цього всіх можливих заходів. Це така інформація, яку ми отримуємо постійно. Але після Нового року і цих обіцянок немає", - додає дружина Вікторія.

Біля офісу Червоного хреста, колону зустрічає двоє чоловіків у червоних накидках та кепках. Їм учасники ходи вручають звернення з вимогою відвідати 75 українських полонених на окупованих територіях.

"Червоний Хрест постійно направляє запити для отримання дозволу на відвідання українських полонених, проте їх ігнорують", – каже їх представник в Україні Тарас Логінов.

Представники Німеччини, Франції входять до тристоронньої контактної групи і впливають на звільнення заручників, пояснюють активісти.

З німецького посольства до активістів виходить лисий чоловік. У нього постійно дзвонить мобільний телефон. Каже, що звернення прийняти не може, бо нікого у амбасаді немає.

"Ви, або його візьме, або ми приб'ємо його до стіни" – нервує до нього чоловік у військовій формі. Після 5 хв суперечок, він забирає листа.

Автор: gazeta.ua
  Чоловік з фотографіями спецназівців Сергія Глондаря і Олександра Корінькова біля посольства Німеччини
Чоловік з фотографіями спецназівців Сергія Глондаря і Олександра Корінькова біля посольства Німеччини

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільненим з полону виплатять по 100 тис грн

Також листа забирають представники посольства Франції. Обіцяють сприяти у всьому.

Останній великий обмін заручників відбувся 27 грудня 2017 року. Тоді бойовики передали 74 українці в обмін на 306 затриманих бойовиків.

Зараз ви читаєте новину «"470 днів без тата" - Україні та світу нагадали про заручників на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути