середа, 31 січня 2018 13:30

Живуть без документів і грошей: екс-полонених держава "киданула"

Живуть без документів і грошей: екс-полонених держава "киданула"
Обіцяні виплати і допомоги екс-полоненим держава не надає. Фото: ВВС

Українці, яких 27 грудня звільнили з полону бойовиків, досі не отримали обіцяні матеріальні компенсації від країни.

Деякі екс-полонені не змогли навіть відновити свої документи, повідомляє BBC.

"Щоб зробити паспорт, потрібна довідка переселенця. А щоб зробити довідку переселенця - потрібен паспорт", - розповів 25-річний Олексій Канарський з Шахтарська Донецької області, який провів у полоні три роки.

Зазначається, що його документи залишилися на окупованій території. Відновити їх не вдалося, у хлопця є тільки номер ідентифікаційного коду. Після обміну Олексію видали довідку СБУ про полон. Але цей документ не підтверджує особу.

"Ми знайшли повне розуміння в Державній міграційній службі і почали працювати в цьому напрямку, людям видадуть українські паспорти загального зразка", - запевнив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

Крім того, зазначається, що у колишніх полонених немає грошей, щоб сплатити держмито. Хоча відразу після обміну в Міністерстві соціальної політики обіцяли виплатити звільненим одноразову компенсацію - близько 100 тис. грн. Колишні заручники говорять, що коштів не отримували і не знають, чи відбудеться це взагалі.

"З боку держустанов ми не зможемо вирішити ці проблеми в найкоротші терміни, оскільки існують певні бюрократичні проблеми, які не дозволяють це зробити швидко", - заявив Тука.

За його словами, в бюджеті виписали спеціальну програму допомоги всім звільненим з полону, в 2018 році на неї передбачено 96 млн грн.

У свою чергу, в офісі уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО сказали, що звільнені бранці можуть звернутися в органи соцзахисту з проханням про допомогу. Але заяву на такі виплати можна оформити тільки при наявності паспорта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна припинила постачання води на окуповані території ЛДНР: повідомили причини

Деякі колишні полонені вирішили повернутися на Донбас, частина залишилася в Києві.

"Ті 28 чоловік, які жили на неконтрольованих територіях і отримають довідки вимушених переселенців, на загальних підставах мають право отримати житло", - розповів Тука.

Звільнений заручник бойовиків Володимир Фомічов розповів, що на окупованому Донбасі є жителі, що налаштовані проти України, але незадоволених бойовиками ще більше.

Зараз ви читаєте новину «Живуть без документів і грошей: екс-полонених держава "киданула"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути