Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2017 11:47

"За вступ платять €50" - скільки коштує навчання в Німеччині
5

Фото: Євгенія Єрмачкова
Концерт в Нідерландах під час фестивалю The International Holland music sessions
Студія звукозапису в німецькому університеті. Один із видів дипломної роботи для інструменталістів - запис власного CD і концерт. Для цього студенту надається 8 годин в студії з професійним звукорежисером
Фестиваль "Ночі індустріальної культури". Євгенія Єрмачкова грає на фортепіанному марафоні від Klavier - Festival Ruhr
Концерт в Університеті Фолькванг. Троє учасників секстету - випускники НМАУ ім. Чайковького

У Німеччині можна безкоштовно отримати професію музиканта. Іноземці разом з місцевими студентами отримують стипендії. Про це Gazeta.ua розповіла українка Євгенія Єрмачкова, яка навчається в Університеті мистецтв Фолькванг у місті Ессен.

"Переїхала в Німеччину для навчання в жовтні 2013 року. Рішення не було спонтанними чи випадковим. 3 2004 року навчалась у Київській середній спеціалізованій школі-інтернаті імені Лисенка. Багато випускників після її закінчення їдуть за кордон. Деякі, як і я, ще закінчують НМАУ ім. Чайковського. На перших курсах думала куди поїхати, бо в Україні якісна освіта, але немає хороших інструментів, нот. А там є можливість відвідувати концерти світових зірок. які сюди не приїжджають. Вибір був серед німецькомовних країн - тут культура спонсується найбільше", - розповідає Євгенія Єрмачкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Документи оформляють по Інтернету" - українка відкрила кондитерську в Данії

За подання документів до німецького університету потрібно заплатити €50. Мову можна вчити упродовж року.

"Я наперед шукала викладачів, у яких хотіла вчитись. Їздила на прослуховування, щоб познайомитись. Потім складала вступні екзамени. Для них потрібна лише копія українського диплома з перекладом (в моєму випадку - бакалавра), заповнена анкета і біографія. Вступні зазвичай є тільки для творчих спеціальностей. На інструментальні спеціальності на момент вступних мова не обов'язкова. Після вступу потрібно за рік здати рівень В1. На бакалавра потрібно мати вищий рівень. У деяких вищих школах дають рік безкоштовних курсів на вивчення мови".

Навчання для іноземців в Німеччині безкоштовне. Сплачується лише соціальний внесок раз на півроку. Він включає проїзний на семестр. Коштує €300 і діє на всі регіональні види транспорту.

"Стипендії в університеті є, але обмежена кількість. Треба подавати документи до початку семестру з хорошим мотиваційним листом і рекомендацією викладача зі спеціальності. Я отримувала у першому семестрі стипендію для іноземців (300 євро на місяць) і для обдарованих - 1000 євро одноразово DAAD (програма отримання стипендій у Німеччині - Gazeta.ua)", - каже Євгенія Єрмачкова.

Студенти, які підробляють, можуть повністю себе утримувати. Найчастіше мають приватних учнів, працюють у музичних вступних школах чи грають в оркестрах не на постійній основі.

"Спочатку знайти роботу важко. Вона забирає багато часу. Якщо ви бакалавр, то треба відвідувати чимало лекцій. Щоб викладати, потрібна дуже хороша німецька. Також є нюанс зі студентською візою - у ній прописані кількість годин, що ми можемо працювати. Я повністю заробляю собі на життя. В місяць витрачаю 800 євро. Живу у дуже дешевому гуртожитку за 185 євро на місяць. Квартира коштує 300 євро. Також доводиться платити за обов'язкове медичне страхування. Це 90 євро на місяць. Після 30 років і 14-го семестру навчання потрібно платити близько €140. Для студентів є чимало знижок в концертні зали, кіно".

Зараз ви читаєте новину «"За вступ платять €50" - скільки коштує навчання в Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути