неділя, 31 грудня 2017 00:15

"Вертеп та гірлянди на пальмах" - українка показала, як виглядає новорічна африканська країна
5

У Нігерії, незважаючи на спекотний клімат, також дотримуються новорічних та різдвяних традицій. Прикрашають вулиці та магазини святковими гірляндами.

Про це розповідає українка Ірина Пілат, яка переїхала до міста Лагос із сином та чоловіком.

"Різдвяні декорації в супермаркетах, гірлянди на вулицях, різдвяні концерти і вертеп, Black Friday і Cyber Monday - тут це все є, крім холоду. Дуже дивно бачити різдвяні гірлянди в супермаркеті чи ялинку, коли на вулиці жара. Досі не віриться, що на вулиці грудень, а я у в'єтнамках. Моє день народження в грудні і вперше я його святкувала в літньому одязі на березі океану", - розповідає Ірина Пілат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художниця з України прославилася на увесь світ незвичайними картинами

За словами Ірини Пілат, у Нігерії також проводять різдвяні концерти та співають колядки.

"Якось відвідала різдвяний концерт в Muzon Centre. Це найбільший музичний хол міста, величезний центр з декількома залами для музичних і ділових подій. Там виступали музонівські хор і оркестр. Знову таки незвично чути колядки посеред літа. Мій мозок досі думає, що зараз серпень. Я туди ходила зі свекрухою. Якби хтось декілька років тому сказав мені, що я буду слухати колядки на різдвяному концерті в Африці з мусульманською свекрухою – в житті би не повірила", - говорить Ірина.

Новорічні декорації та прикраси міста  в Нігерії
Фото: з архіву Ірини Пілат
Новорічні декорації та прикраси міста  в Нігерії
Новорічні декорації та прикраси міста  в Нігерії
Новорічні декорації та прикраси міста  в Нігерії
Новорічні декорації та прикраси міста  в Нігерії

"Особливо мені було цікаво бачити момент, коли народився Ісус. У нашому вертепі його вітають три царі і декілька наших персонажів - козак, українська дівчина і т.д. Тут же дитятко перед царями вітали 3 жінки з трьох найбільших етнічних груп Нігерії – юруба, ігбо і хауса. Вони співали різдвяні пісні своєю етнічною мовою і танцювали в своєму стилі".

Глядачі також взяли участь у виставі — співають та пританцьовують.

"На концерті нам роздали книжечки з текстами деяких пісень і програмою. То коли приходив час, в залі включали світло і весь народ співав разом з хором – голосно так, пританцьовуючи, незважаючи на те, що туди поприходили дуже поважні люди Лагосу. Єдині, хто не співав і не пританцьовував, то була я і ще декілька моїх знайомих експатів. яких я там зустріла".

Раніше Ірина Пілат розповіла Gazeta.ua, що на свята у Нігерії гостям прийнято дарувати гроші. А святкування поминок нагадує весілля. Гості танцюють та веселяться.

Зараз ви читаєте новину «"Вертеп та гірлянди на пальмах" - українка показала, як виглядає новорічна африканська країна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути