неділя, 15 жовтня 2017 00:15

Українка розповіла, як безкоштовно вступити в польський університет

Українка розповіла, як безкоштовно вступити в польський університет
Ганна Шаповалюк з Вінниці навчається на Факультеті інформатики Вроцлавського національного університету Фото: 20 хвилин

Щоб вступити на безкоштовне навчання у Польщу потрібно мати високий середній бал атестату та добре знати польську мову. До уваги беруть також грамоти за призові місця із шкільних олімпіад та конкурсів.

Про це розповідає Ганна Шаповалюк, яка безкоштовно навчається у Вроцлавському національному університеті. За 8 місяців дівчина вивчила польську мову "з нуля". Подала документи у два навчальних заклади у Кельце і Вроцлаві, повідомляє 20 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка створює унікальні ляльки з живими емоціями

"Спочатку були екзамени у Кельценський університет. Вони відбуваються прямо у Вінниці, тому що Кельце є містом-побратимом Вінниці. До нас приїжджають викладачі з Кельце і самі приймають екзамен. Іспит відбувався у читальній залі бібліотеки ім. Тимирязєва. Був графік письмових і усних екзаменів, — розповіла Ганна. — Абітурієнти писали твір і складали тести з граматики. Усе відбувається чесно, списати неможливо. Комісія перевіряє роботи і виставляє бали. Наступного дня — усний екзамен, який складається з декількох частин. Потрібно розповісти про себе, чому ти вирішив стати студентом польського вишу. Також необхідно описати зображення і дати відповіді на додаткові запитання".

У Кельце навчання платне, але місто виплачує студентам з Вінниці стипендію близько 3,5 тис грн, яка покриває ці витрати. Якщо є карта поляка, то навчання безкоштовне. За успіхи у навчанні можна отримувати майже 6 тис грн стипендії щомісяця.Гуртожиток надають безкоштовно.

"У Вроцлаві екзамен платний. Спочатку оплачується 90 євро, і якщо тебе приймають на навчання, то ще додатково сплачуєш 110 євро. Екзамен проходив у 2 етапи. Письмовий — на знання граматики. Екзамен відбувався онлайн, на нього давалося рівно 90 хвилин. Завдання приходять поступово. Якщо ти не здав завдання вчасно, тобі воно не зараховувалось. Був нюанс з клавіатурою, яка не підходить для друку польською мовою, багато часу я витратила на те, що виправляла помилки. Коли пишеш, то це набагато швидше. Щоб потрапити на усний екзамен, необхідно показати хоча б 42 відсотки знання мови у першому турі, - розповідає дівчина.

Усний тур був по Skype. Спілкування із викладачем з Польщі відбувалося один на один. Мені дали три завдання і 5 хвилин на підготовку. Потім почали спілкуватися. Спочатку я розповідала про себе, далі — про переваги і труднощі іноземного студента у навчанні за кордоном. Задавалися додаткові запитання про хобі, як вона живе і подібні.Результати про вступ приходять через тиждень".

Раніше киянка Ольга Даншина розповіла Gazeta.ua, як безкоштовно і без знання мови навчатися в Японії

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла, як безкоштовно вступити в польський університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути