Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 09:04

Український студент розповів, як вступити до Китаю без знання мови

Український студент розповів, як вступити до Китаю без знання мови
Студентська їдальня в університеті китайського міста Ухань. Фото: Максим Загоруйко

В університет Китаю можна вступити без знання місцевої мови. Існує китайська державна стипендіальна програма, яка надає безкоштовне навчання, гуртожиток або доплату до стипендії внаслідок оренди житла та медичне страхування. А також щомісячну стипендію: 2,5 тис. юанів ($450 - Gazeta.ua) магістрам, 3 тис. юанів ($375) бакалаврам та 3,5 тис. юанів ($525) аспірантам.

Весь процес подачі документів проходить через міністерство освіти. Про це розповідає в своєму блозі Максим Загоруйко, який навчається у китайському місті Ухань.

"У міністерстві вирішують, чи пройдуть ваші документи до китайців. А також проходить конкурсний відбір. Причому одним Китаєм справа не обмежується, бувають стипендії в Південну Корею, країни Східної Європи, Казахстан, Іран", - розповідає Максим Загоруйко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Далекобійниця з України розповіла, як отримати права в Європі

Документи хлопець збирав менше місяця. Це обійшлося майже в 1 тис. грн.

"Майже 600 гривень пішло на медичну довідку, яку роблять тільки в Олександрівській лікарні, бо у них гербові печатки. Решта - нотаріальні копії, завірені переклади і всякі дрібниці. Зібрати документи — єдина складність. Жодних інтерв'ю чи вступних іспитів. Сертифікат знання мови не обов'язковий. Відправив та чекаєш результат".

Мова навчання - англійська або китайська. Якщо китайський нульовий або на низькому рівні, можуть відправити на мовні курси.

"Я, наприклад, буду рік вчити мову і тільки після здачі іспиту приступлю до магістратури, - розповідає Максим Загоруйко. - Вступати можна на одну спеціальність в три університети. Але без попередніх домовленостей з обраним університетом, можуть відправити у ВНЗ на свій розсуд. Я вказував у заяві університети в Пекіні і Даляні. Опинився все ж в Ухані, про який і не чув до цього".

Більшість українських мігрантів, які працюють у США, об'єднує понаднормова праця. Американці хочуть працювати 6-8 годин, за що отримують достатньо грошей на все. Українці згодні проводити на роботі 12-14 годин на день, бо хочуть більшого. Про це розповідає українець Назар Семчишин, 6 років живе і працює у США. Хлопець змінив понад 10 робіт у різних штатах.

Зараз ви читаєте новину «Український студент розповів, як вступити до Китаю без знання мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути