вівторок, 12 грудня 2017 12:45

Українці розповіли, які хабарі дають за проживання в Росії

Українці розповіли, які хабарі дають за проживання в Росії
Українці, які працюють в Росії, надають перевагу нелегальному статусу. Фото: imagecdn

Українці залишаються найчисленнішою групою серед іноземців, які перебувають на території Росії. За даними Центральної бази обліку іноземних громадян, 1 жовтня 2017 року в країні перебували 2,33 млн громадян України.

На міграційний облік за перші дев'ять місяців року поставили 1,3 млн українців. 386 тис. з-них офіційно оформилися з метою роботи, повідомляє "Обозреватель".

Позбутися статусу нелегала за €140

Галина з Івано-Франківська працює у Москві доглядальницею з 2013 року. Чотири роки нелегально перебуває в Росії. За її словами, українці знайшли спосіб легалізувати своє перебування в Росії. Потрібно лише отримати міграційну карту, з якої випливатиме, що перетин кордону відбувся менш ніж за 90 днів до виїзду.

"Подруга звела мене з людиною, у якої є зв'язки на російсько-українському кордоні. Щосуботи на своєму мікроавтобусі він возить туди українців. Коли перетинали кордон, мене запитали, де міграційна картка. Я сказала, що загубила – не показувати ж прострочену. Тоді мій паспорт забрали і наказали сісти назад в автобус", – розповіла жінка. Перед цим вона дала водієві близько €140. - Він сказав, що розподілить гроші між потрібними людьми. Через якийсь час повернувся з моїм паспортом і новою міграційною карткою. Тепер зможу при в'їзді в Україну показати нормальні документи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країни, де живе найбільше українців

Легалізація коштує в рази дорожче

Провідний науковий співробітник лабораторії досліджень рівня життя і соціального захисту Інституту соціального аналізу та прогнозування Юлія Флоринська зазначає, що такого роду бізнес був більш розвинений у попередні роки. Зараз, за законом, громадянин України може перебувати з приватним візитом у Росії лише 90 днів зі 180. Тобто три місяці на півроку він повинен жити в Україні. Однак закону цього не дотримуються, бо офіційна легалізація трудового мігранта в Росії коштує набагато більше.

Щоб отримати патент, що дає право працювати протягом року, потрібно заплатити держмито у розмірі 6,9 тис. грн і платити щомісяця ще майже 2 тис. грн. Отримання патенту супроводжується масою бюрократичних процедур. Серед них іспит на знання російської мови та медобстеження.

З'явилися посередники, які заробляють на цьому гроші.

"За 10 900 рублів допоможемо з усіма документами. Від вас вимагається тільки паспорт і міграційна картка", – повідомили в одному з агентств та запропонували інший варіант, - оформити дозвіл на тимчасове проживання - Це чудова альтернатива патенту. Дозвіл дає право жити в Росії три роки, не виїжджаючи і не сплачуючи щомісяця за патент. Оформлення цього дозволу через агентство коштуватиме від 50 тисяч рублів (близько 23 тис. грн)".

"Простіше дати на лапу"

"Це корупція. Міграційні чиновники дійсно торгують дозволами на тимчасове проживання", - каже Юлія Флоринська. За її словами, вартість оформлення дозволу на тимчасове проживання (ДТП) може сягати 46 тис. грн. Простір для торгівлі відкриває система, яка передбачає, що кожен регіон має певну річну квоту на видачу ДТП іноземцям.

"У деяких регіонах вона визначається вже в січні. І що робити людині, яка приїхала, наприклад, у березні. Йти в окремий кабінет, де її проблему вирішать за гроші", – говорить експерт.

Згідно зі статистикою, за дозволом на тимчасове проживання у Росії проживають 211,4 тис. українців. Цього року такі дозволи отримали майже 70 тис. людей.

"Думаю, оформляти ДТП варто, якщо точно знаєш, що житимеш тут більше року, – каже Галина. – Якщо ні, можна обійтися і патентом. По грошах виходить приблизно однаково".

Раніше, українська діаспора Росії, написала відкритого листа президенту Володимиру Путіну. У зверненні просять його не висувати свою кандидатуру на 4-й термін.

Зараз ви читаєте новину «Українці розповіли, які хабарі дають за проживання в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути