четвер, 01 вересня 2016 21:49

Українців в Африці сприймають як європейців - експерт з питань Африки

Українців в Африці сприймають як європейців - експерт з питань Африки
Фото надане Олександром Мішиним

Африка - перспективний континент для співпраці з Україною. Наша держава спільно з африканськими країнами може реалізовувати проекти з будівництва, архітектури, медицини, агропромисловості. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Олександр Мішин, співзасновник громадської ініціативи "Центр дослідження Африки". Говоримо про українців в Африці, затребувані професії на континенті та стереотипи щодо "білого" населення.

Чи перспективна для України співпраця з Африкою?
- Для України є цікавою співпраця з усіма країнами Африки. Утім, найбільша проблема зараз - відсутність будь-якої стратегії на державному рівні щодо взаємодії з континентом. У 1990-ті роки Африка не була привабливим регіоном через конфлікти й війни. Зараз товарообіг України та країн Африки суттєво зріс - становить $4,5 млрд. Африка нам дає більше коштів в економіку ніж Росія та країни СНД.

Перспективна сфера для спільних проектів - агропромисловий комплекс. Держави Африки мають 25% всіх оброблюваних земель на планеті. Але вони досі не освоєні. Україна могла б допомогти у цьому. Запропонувати техніку, людський ресурс та сировину.

Які ще галузі ефективні для партнерства?
- Будівництво доріг, залізниць, будинків. У Лівії до громадянської війни 2011 року були спільні лівійсько-українські проекти з будівництва залізниць. Зараз подібні є в Алжирі та Кенії.Перспективна галузь - авіація та обслуговування літаків. Майже всі африканські льотчики - українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ви боїтеся справжніх себе, боїтеся оголитися перед суспільством" - співачка Nneka

Хто з українців їде в Африку?

- Найбільше виїжджає жінок, які вийшли заміж за африканських студентів. Не варто думати, що українки їдуть туди в рабство чи джунглі. Часто їхніми обранцями стають діти чиновників, міністрів, бізнесменів. Після одруження жінки здобувають певний статус у їхньому суспільстві. Наприклад, у 1990-х українка була заступницею генерального прокурора в Мозамбіку. Їдуть наші інженери, військові та моряки. У країнах Східної Африки є попит на українських лікарів. У Лівії до 2011-го працювали до трьох тисяч українських медиків. Багато наших архітекторів й інженерів працюють у сфері енергетики, будівництва, інфраструктури. Геологи досліджують морські шельфи поблизу берегів Африки. Шукають поклади нафти, золота, діамантів та інших мінеральних ресурсів.

Присутній військовий контингент. Передусім через продаж до Африки української зброї - танків, БТРів, автоматів. Хоча Росія постійно намагається викинути нас з цього ринку.

В Україні триває війна, а ми продаємо зброю в Африку.
- По-перше, багато контрактів укладались ще до подій на Донбасі. Це - міжнародні зобов'язання України. По-друге, зброя, що постачається в країни Африки, зроблена під конкретне замовлення. Типи зброї, які цікавлять африканців, можуть не відповідати потребам АТО.

Які країни Африки найбільш перспективні?
- Великі перспективи мають держави Східної Африки - Ефіопія, Кенія, Танзанія, Уганда. Потребуватимуть фахових спеціалістів майже в усіх сферах. Починаючи від будівництва, закінчуючи сферою високих технологій. Українські програмісти зможуть потенційно знайти себе на цих ринках. Перспективними також є Мозамбік, Марокко, Руанда.

Наскільки складно оформити документи для переїзду в Африку?
- Є декілька нюансів. З одного боку країни Африки забюрократизовані, там великий рівень корупції. Інколи на видачу маленького папірця можна чекати тижнями. Але з іншого - Україна з багатьма державами Африки має безвізовий режим. Тому отримати довгострокові візи не надто складно. Україна має в Африці 11 посольств. Тоді як у 1990-х їх було всього 3.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хавала" та мобільний банкінг - як українці переказують кошти з Африки

Які ще є ризики переїзду в Африку?

- Найбільші ризики - клімат і хвороби. Треба робити багато щеплень. При чому для різних країн потрібні різні щеплення. Не треба забувати, що Африкою лише нещодавно "ходила" лихоманка Ебола. Час від часу виникають рецидиви цієї хвороби. Дуже поширена й небезпечна малярія.
Незвична в Африці їжа. Українці тут не знайдуть звичного хліба, овочів, супів.

Наскільки розвинений ринок нерухомості в Африці? Чи можуть українці придбати житло після переїзду?
- Купівля житла дуже різниться між країнами континенту. Найгірше з житлом у Мавританії. Туди будівельні тенденції не поспішають. І навіть готелі, які позиціонують себе як 3-4 зіркові, насправді, в кращому випадку, - одна зірка.

Які стереотипи існують в Африці щодо українців?
- Ставлення до українців позитивне. Нас сприймають як європейців. Але не вважають колонізаторами, як французів, португальців чи британців. Українці в складі СРСР брали участь у деколонізації континенту, закладали основи багатьох африканських держав.

Хоча інколи білий колір шкіри має й негативну сторону. До тебе завжди пристають бідні, намагаються "розвести" на гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережу шокував фотопроект про життя дітей в різних куточках світу

Є негативні приклади, коли українці ставали мішенями для терористичних організацій. У столиці Малі торік терористи напали на кафе, власницею якого була українка. Заклад був зруйнований, поранення отримали декілька українців. Зухвалий напад був у Кот-д'Івуарі, де розташовувались українські миротворці. Тоді постраждала українка - капітан Збройних сил України. Також торік загинули українські льотчики під час терористичної атаки на готель у Малі.

Чи багато в Африці українських студентів?
- Так. Адже чимало африканських університетів у міжнародних рейтингах займають вищі позиції, ніж українські. Це - навчальні заклади в Єгипті, Марокко, Тунісі, Південно-Африканській Республіці, Алжирі. У цих університетах хороші програми обміну для студентів-іноземців. Сюди їдуть і українці.

Зараз ви читаєте новину «Українців в Африці сприймають як європейців - експерт з питань Африки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути