субота, 28 грудня 2019 00:15

У клуби ходять пари, яким за сорок - українка розповіла про життя у Лівані
7

У Лівані майже не використовують гомеопатію, лікування травами, нетрадиційну медицину.
Фото: obozrevatel.com
У Лівані діти йдуть в школу з трьох років.
У Лівані рідко знімають взуття в будинку.
У разі розлучення колишній чоловік зобов'язаний виплатити суму, яка обумовлюється при укладенні шлюбу. Діти при розлученні залишаються з батьком, якщо не домовляться по-іншому.
Анна зі старшим сином

У 30 років у Анни Коробко було практично все, про що мріяла - прекрасний син, життя в центрі Києва, успішний бізнес в сфері VIP-туризму, поїздки по всьому світу. У 2004 році вона приїхала по роботі в Ліван і зустріла справжнє кохання. Дівчина довго приховувала свої почуття, демонструючи повну незалежність і амазонську впевненість. Однак, ліванець знайшов спосіб зробити з неї слабку і чуттєву жінку. У 2007 році пара одружилася і почалася їх україно-ліванська історія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коровай та рушники на весілля везли з України — українка розповіла, як залишилася жити в Італії

Про те, що змусило Анну знімати взуття з чоловіка, причини, за якими її ігнорували нові знайомі і чому вона не боїться багатоженства - читайте в ексклюзивному інтерв'ю для OBOZREVATEL.

Друга Батьківщина

Ліван називають східною Швейцарією. Столицю Бейрут - Східним Парижем. У Лівані проживає близько чотирьох мільйонів ліванців, за його межами - понад чотирнадцять.Ліван унікальна країна. Вранці можна покататися на лижах в горах, а в обід, спустившись до узбережжя, позасмагати на пляжі. Найбільша цінність для місцевих - сім'я.

Іслам і багатоженство

Як ти могла? - чую я досить часто. - Що могла? - дивуюся я. - Поміняти релігію! - А хто сказав, що релігію потрібно міняти?

Мусульмани досить часто одружуються на християнках — і дружини релігію не змінюють. Вкрай рідкісні випадки, коли християнин одружується на мусульманці, але і таке буває. Я бачила слов'янських жінок в хустках. За законом це має бути їх вибір. На практиці зустрічається сімейна тиранія, коли жінку і дітей примушують прийняти релігію. Це є грубим порушенням закону. Тому що іслам важливо приймати чистим серцем.

Автор: obozrevatel.com
  У Лівані діти йдуть в школу з трьох років.
У Лівані діти йдуть в школу з трьох років.

Не слід фантазувати, що східна жінка зобов'язана служити чоловікові і позбавлена будь-яких прав. На мою думку, у східних жінок прав досить і захищені вони набагато кращі за українські. Жодна ліванка, незалежно від зовнішності і розумових здібностей, не вийде заміж, якщо чоловік не підготує будинок для житла. У будинку повинно бути все: від необхідної техніки, меблів до віника.

У разі розлучення колишній чоловік зобов'язаний виплатити їй суму, яка обумовлюється при укладенні шлюбу. Діти при розлученні залишаються з батьком, якщо не домовляться по-іншому. Логіка така, що батько в змозі забезпечити матеріально дітей і знайти нову дружину і маму дітям, а жінка залишається вільною для нового шлюбу.

На питання "чи не боюся я багатоженства", відповідаю, що боюся українського багатоженства. Коли чоловік може приховано мати дружину і кілька коханок, при цьому ні за що фінансово і морально не відповідаючи. Так, в ісламі дозволено багатоженство. За умови, що перша дружина згодна і він в змозі однаково забезпечити грошима і увагою кожну сім'ю. З причини таких умов багатоженство на практиці зустрічається вкрай рідко. Чоловіки стогнуть, що хоча б одну дружину задовольнити, про яку другу ви ще питаєте?!

Так не можна

Спочатку нашого шлюбу я нескінченно чула від чоловіка слово "не можна". Танцювати під музику на вулиці - не можна. Говорити те, що думаю - не можна. Для мене, вільної людини, було дивно вислуховувати такі правила. Спочатку намагалася засвоїти всі правила. Потім це стало мені псувати настрій. У підсумку я вибухнула при словах чоловіка "а що подумають сусіди?" відповівши, що мені байдуже, що подумають сусіди. Нехай краще вони переживають, що подумаю я.

Автор: obozrevatel.com
  У Лівані рідко знімають взуття в будинку.
У Лівані рідко знімають взуття в будинку.

У той момент мені здалося, що земля розімкнулася. Сталася революція. Чоловік блиснув чорними очима і з тих пір, навіть коли я питаю дозволу, чоловік відповідає, роби як відчуваєш. А сусіди? Я особливо про них не думала, але впевнена, що вони думають про мене добре. Я про них теж.

Жінка - цінність

Мій чоловік високий і великий. Мені складно було зрозуміти, чому, коли ми з ним йшли по вулиці, місцеві чоловіки висовувалися з машин, сигналили і кричали услід "красуня".

Ще більше мене дивувала незворушність мого чоловіка, як ніби нічого не відбувається. Один раз я не витримала і запитала, а йому, що - все одно? Чоловік відповів, що йому дуже приємно, що я всім подобаюся і при цьому дивлюся тільки на нього. Виявляється в чоловічому світі - повна гармонія. Кожен робив те, що хотів. Тільки я хвилювалася.

Мене ображало, коли з чоловіком віталися його друзі, а я з відкритим ротом очікувала своєї черги, на мене навіть очі не піднімали. Відчувала себе ніким. Потім прощалися, так і не глянувши.

Автор: obozrevatel.com
  У разі розлучення колишній чоловік зобов'язаний виплатити суму, яка обумовлюється при укладенні шлюбу. Діти при розлученні залишаються з батьком, якщо не домовляться по-іншому.
У разі розлучення колишній чоловік зобов'язаний виплатити суму, яка обумовлюється при укладенні шлюбу. Діти при розлученні залишаються з батьком, якщо не домовляться по-іншому.

У мене в голові не вкладалося. Чому на вулицях кричали вслід, а друзі і знайомі навіть не віталися. Запитала чоловіка, за що ж вони мене так не поважають? На що чоловік пояснив, що це, виявляється, вищий ступінь поваги — не піднімати очі на жінку друга. Це захоплення.

Тепер на вечірках чоловіка я веду себе по різному. Іноді приходжу і з усіма розмовляю, іноді ховаюся в кутку, якщо настрій у мене інтровертний. Що чудово - всіх це влаштовує. Вони приймають мене такою, яка я є.

Тема особистих кордонів

Довго я не могла звикнути до того, що в будь-який час доби хтось міг прийти в наш будинок з повною упевненістю, що ми шалено раді його візиту. Чоловік вимагав від мене демонстрації гостинності. Я людина відверта і люди досить швидко зрозуміли, що краще зі мною домовитися заздалегідь, або взагалі не приходити.

У Лівані рідко знімають взуття в будинку. Мій внутрішній санітар стискувався від болю, коли по чисто вимитій підлозі крокували в брудних черевиках щиро усміхнені люди. Я довго роздумувала про те, що важливіше - чисто вимита підлога або щастя гостей. У підсумку я стала просити чоловіка знімати взуття. Вмовляла я років зо три. Спускалася на підлогу, сама знімала йому черевики. У підсумку гості знімають в моєму домі взуття, за винятком багатолюдних вечірок.

Автор: obozrevatel.com
  Анна зі старшим сином
Анна зі старшим сином

Великим шоком для мене були підходи гостей до мого холодильника, довгий розгляд, вибір того, що хочеться. Ні, я не шкодувала їжі. Мені здавалося, що руйнується моя межа. Холодильник я вважала частиною себе.

Так само складно, практично неможливо, було мені підійти до чужого холодильника, навіть якщо я була нестерпно голодна. До сих пір мій чоловік шукає для мене їжу в чужих холодильниках, якщо ми в гостях.

Лікування у ліванського Айболита

Платне і дороге. Найчастіше люди користуються страховками. Зате якщо вже потрапив до лікарні, то атмосфера там як в готелі. Персонал привітний. Палати з зручностями. Можна, щоб нескінченно відвідували родичі і друзі. Згадую своє здивування після пологів, коли потік відвідувачів до мене нагадував мурашник. Ніхто не просив їх надіти халати або помити руки. Однак я і дочка, незважаючи на велику кількість мікробів, перебували в здоров'ї. Підозрюю, від мікробів захистило людське тепло і турбота.

У Лівані майже не використовують гомеопатію, лікування травами, нетрадиційну медицину. Часто лікують антибіотиками. Для ліванця хороший доктор це той, який за один день на ноги поставив. Якою ціною, що буде потім - не важливо. У причинах хвороб ліванці не копаються. Про психосоматику не говорять. До лікарів відносяться як до богів. Слухаються беззастережно.

Автор: obozrevatel.com
  Ліван - єдина країна в світі, яка почала видавати кредити на пластичні операції.
Ліван - єдина країна в світі, яка почала видавати кредити на пластичні операції.

Працюючі в Лівані іноземці вважають за свій обов'язок привести зуби в порядок: рівень обслуговування високий, естетика на першому місці, ціни цікавіші ніж на батьківщині, лікарі вчаться в найкращих університетах Європи і США.

Ліван - єдина країна в світі, яка почала видавати кредити на пластичні операції. На комплімент, як ти прекрасно виглядаєш, ліванки зазвичай відповідають, що підкажуть номер телефону доктора. Популярні операції на зменшення носа, збільшення сідниць, корекції грудей. Ботокс і збільшення губ робить майже кожна жінка. А ботокс і філери, - можливо, кожен четвертий чоловік.

Хто в теремку живе?

Закон на боці наймача. Якщо існує договір, орендодавець не може вигнати наймача, тому що передумав або тому що ціни виросли на ринку. Укладають договори мінімум на три роки, а то й довше. Якщо орендують досить довго, то ціну платять мінімальну. Такі правила.

Якщо є гроші, ліванці люблять будувати будинки. Не прості, а такі, щоб всі ахнули - з колонами, басейнами і садами.

Діти та їхні щастя

У Лівані діти йдуть в школу з трьох років. Освіта в школах і університетах ведеться англійською або французькою мовами. Обов'язково є друга іноземна мова. Ми з чоловіком вибрали для нашої малої французьку. У 6 років наша дочка вільно розмовляє французькою, англійською, арабською, російською, розуміє українську. Через 3 роки її чекає в школі іспанська.

Автор: obozrevatel.com
  Мусульмани досить часто одружуються на християнках — і дружини релігію не змінюють
Мусульмани досить часто одружуються на християнках — і дружини релігію не змінюють

Ліванки дуже люблять відправляти дітей до школи, тому що свято вірять, що діти вчаться соціалізації, а для ліванців це найважливіше в житті. Не дарма така велика кількість ліванців успішно проживають за кордоном. Думаю, їх секрет успіху - в мистецтві комунікацій. Так само ліванки дуже практичні. З урахуванням того, що в сім'ях зазвичай близько трьох-чотирьох дітей, мами з нетерпінням чекають школу - віддушину і можливість знайти час для себе. При цьому стверджують, так краще для дітей.

Практично будь-яка дитина 4-5 років вільно розмовляє англійською мовою, навіть якщо живе в далекій сільській місцевості. Освіта коштує дорого. Навчання нашої дочки не в столичній школі, обходиться дорожче, ніж навчання старшого сина в одному з кращих вузів України.

Школи зазвичай релігійні. Християнські або мусульманські. При цьому часто мусульмани навчаються в християнських школах і навпаки. Батьки можуть бути не задоволені, що дітей вчать молитися в іншій вірі, але школу не міняють, спираються на рейтинг школи або фінансові можливості.

Автор: obozrevatel.com
  У Лівані майже не використовують гомеопатію, лікування травами, нетрадиційну медицину.
У Лівані майже не використовують гомеопатію, лікування травами, нетрадиційну медицину.

Відмінність ліванських мам від українських кардинальна. Ліванки рідко займаються освітою дітей, читають їм казки, вчать робити зарядку, малювати. На їхню думку, це завдання шкіл. А на школу має заробляти тато. Здавалося б, так примітивно просто. Але якщо поглянути глибше, ліванські мами дають дітям інше, що не даємо зазвичай ми. Діти купаються в їх любові. Дітям рідко щось забороняють. Дітьми захоплюються.

Основне питання, яке хвилює середньостатистичну ліванську маму: чи щаслива її дитина чи ні. В цьому є велике благо для дітей. Коли вони виростають, їх не хвилює, як підняти самооцінку, бути впевненими або зрозуміти, що вони хочуть в житті. Ліванка буде водити дитину на заняття спортом, танцями тільки в разі, якщо дитина щаслива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США чекають цілий рік аби скуштувати пиво "Кутя", яке варить українець

З одного боку вони не прищеплюють дитині поняття системності у праці, з іншого мотивують педагога шукати підхід, щоб дитина прийшла ще. В цілому освіта мені подобається більше, ніж в Україні. Тому що дитина закінчує школу з високим рівнем знань. Ліванців з задоволенням приймають в кращі університети Європи та США.

За чим я сумую? Це за кількістю шкіл мистецтв. У нашому місті є уроки танців і малювання, але немає широкого вибору. Що стосовно мистецтва і спорту, ситуація досить сумна, її рятують уродженки з країн колишнього союзу, які вийшли заміж за ліванців.

Насолоди під покровом ночі

В українських нічних клубах домінує атмосфера активного пошуку пари на одну ніч або назавжди. Як вийде. У ліванські клуби ходять компаніями, частіше з пар, яким за сорок. Звучить музика, під яку неможливо встояти. Як джин вилітає бульбами дим з кальянів. Алкоголь дозволений. Але п'яних я ні разу не зустрічала. Східний шарм. Атмосферність. Ідеальний сервіс. Вишукана їжа. Красиві люди, одягнені за останнім писком моди. Я не уявляю кращого нічного життя для відпочинку.

Американці простіше ставляться до речей. Якщо в орендованій квартирі зламалась пральна машина чи мікрохвильова піч, власники просто купують нові. До квартирантів не буде жодних претензій. У коридорах багатоквартирних будинків можна побачити коробки з різними посилками, що залишають кур'єри. І ніхто не забере чужу річ.

Зараз ви читаєте новину «У клуби ходять пари, яким за сорок - українка розповіла про життя у Лівані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути