середа, 02 січня 2019 00:15

"Річну програму пройшли за два місяці" - українка з Чилі розповіла, чому обрала для сина домашню освіту
8

Автор: з архіву Надії Васильченко
   Надія Васильченко 14 років мешкає в Чилі
Надія Васильченко 14 років мешкає в Чилі

У Чилі вчаться 12 років - 8 років базова і 4 роки середня освіта. Після школи ті діти, які бажають отримувати вищу освіту, мають скласти загальнонаціональний іспит (PSU), середній бал за який визначає, в який університет і на яку спеціальність ти можеш вступити.

Про це Gazeta.ua розповідає Надія Васильченко, яка в Чилі мешкає майже 15 років. В країну приїхала працювати перекладачем.

"Їхала працювати у проекті три місяці, потім його продовжили, - розповідає Надія Васильченко. - Через півроку на одному із сайтів, де пропонували обмін мовами, познайомилася із кількома чилійцями. Вийшло так, що один із них став моїм чоловіком. Почалося з обміну англійською мовою, а закінчилося обміном українськими та чилійськими традиціями. Одружені уже 11 років".

Разом з чоловіком Надія Васильченко виховує сина та дочку, які народилися у Сантьяго-де-Чилі. Обоє дітей отримують домашню освіту.

"Коли синові було три роки, пробували віддати його у дитячий садок. Але він так і не зміг до нього адаптуватися. Тому ми займалися із ним самостійно. Треба зауважити, що садки тут дуже дорогі. Приватні коштують від 500 доларів в місяць. При тому дитина там знаходиться лише півдня. Окремо потрібно приносити їжу. Тут, так як в українських садках, ніхто не годує. Молодша донька ніколи не ходила у садок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовне харчування та вагончик на чотирьох: як українець жив у таборі для біженців на Кіпрі

Автор: з архіву Надії Васильченко
  Шкільне навчання в Чилі починається з 4 років.
Шкільне навчання в Чилі починається з 4 років.

Шкільне навчання в Чилі починається з 4 років. Обов'язкова освіта – з 6

Шкільне навчання в Чилі починається з 4 років. Дітей віддають у спеціальну групу, яка зветься "прекіндер". З 5 років вони відвідують "кіндер". А уже в шість - йдуть до першого класу.

"Ми також віддали сина у прекіндер. Спочатку йому було комфортно. Але на наступний рік кількість дітей у групі із 17 збільшилася до 30, змінилася вчителька. Незручний графік, неефективне навчання, хвороби дитини привели до того, що ми з чоловіком вирішили забрати дитину зі школи. В першому і другому класі навчали сина вдома. Програму на 10 місяців, пройшли із ним за два місяці. Склали всі іспити. За семи-бальною системою (де найвища оцінка сім), син за перший-другий класи отримав - 5,6 балів".

Діти проводять у школі по 9 годин щодня

"Коли переїхали у менше місто, син висловив бажання спробувати навчатися у класі з іншими дітьми. Так він пішов у третій клас. Разом з ним пішла до школи і молодша сестра, у кіндер. Син через чотири місяці сказав, що школа неефективна, і він не хоче марно витрачати час. Адже діти проводять у школі по 9 годин щодня, уроки тривають по 90 хвилин, перерви короткі. До слова, на домашній освіті на навчання у нього йшло 2 - 3 години на день, і ми мали можливість ходити на цікаві йому гуртки і секції, подорожувати, зустрічатися з іншими хоумскулерами".

"Теж треба зазначити, дисципліна на уроках часто відсутня. Вчителям заборонено робити зауваження дітям. Вони повинні записувати їх у щоденник. Через гамір на уроці Андрій не завжди міг почути, що каже вчитель. Це при тому, що ходив у приватну школу, яка коштує в 600 доларів в місяць. Тож ми вирішили довчитися цей рік у школі, а наступного року повернутися на домашню освіту".

 Надія Васильченко 14 років мешкає в Чилі
Фото: з архіву Надії Васильченко
 Надія Васильченко 14 років мешкає в Чилі
 Надія Васильченко 14 років мешкає в Чилі
 Надія Васильченко 14 років мешкає в Чилі
Шкільне навчання в Чилі починається з 4 років.

За словами українки, школа в Чилі більше схожа на камеру для зберігання дітей. Адже там піклуються не стільки за знання, як за певні цінності і поведінку дітей.

"Наведу приклад: син бігав на перерві із іншими дітьми. В одного із хлопців закотилася футболка і Андрій під час гри випадково доторкнувся до його голої спини. Це потягнуло за собою складання протоколу про те, що в дитини порушення сексуальної поведінки. Проходили процедуру зустрічі з учителем, батьками", - каже Надія.

Перейти на домашню освіту не складно. За Конституцією Чилі батьки мають преферентне право та обов'язок на виховання та освіту своїх дітей, а держава захищає це право.

"Коли батьки вирішують давати освіту дітям вдома, вони пишуть заяву у регіональне відділення Міністерства освіти про те, що беруть на себе відповідальність за освіту своєї дитини. Далі вони обирають школу, де дитина складатиме підсумкові іспити, і узгоджують дати. Школа надає список питань із яких можуть бути контрольні роботи, а в Міністерстві освіти безкоштовно видають усі необхідні підручники, - каже українка. – Ти можеш вчити дитину самостійно, а можеш найняти репетиторів. В нашій родині ми створюємо всі умови, щоб заохотити дітей до навчання. Оцінки для нас не є показником. Лише інтерес, лише справжні глибокі знання. Тому ми ніколи не наполягаємо і не змушуємо. І діти на це реагують позитивно".

Зараз ви читаєте новину «"Річну програму пройшли за два місяці" - українка з Чилі розповіла, чому обрала для сина домашню освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути