пʼятниця, 07 грудня 2018 00:15

Польські роботодавці готові оплатити навчання українцям

Польські роботодавці готові оплатити навчання українцям
У Польщі приблизно 25% студентів з України

Польські ВНЗ зараз буквально полюють на українських абітурієнтів. Річ у тім, що велика кількість польської молоді їде вчитися в Західній Європі. Ректори університетів Польщі не приховують, що хочуть, щоб українці їхали вчитися до них. У Польщі вже навчається майже 40 тисяч студентів, з яких 10 тисяч звільнені від оплати. Про це повідомляє ресурс Politeka.net

Заради цього щорічно придумують різні акції та способи заохотити абітурієнта з України. Відносно новий спосіб - двоїста освіта. Це коли студент одночасно навчається і працює. А роботодавець платить за навчання. Таким чином, студент не тільки отримує диплом про вищу освіту, а й має на момент випуску 2-2,5 роки досвіду роботи. Фірму вибирає університет, а перейти на таку систему навчання можуть тільки кращі студенти.

Юлія з України живе і працює в Польщі. Кілька років тому приїхала здобувати освіту, оскільки вважає польський диплом престижніше українського. Вибрала один з кращих ВНЗ Польщі - Міжнародний університет логістики та транспорту у Вроцлаві. За домовленістю між університетом і фірмою, роботодавець запропонував Юлії отримувати гроші на руки, або ж покрити вартість її навчання.

"Я вибрала, щоб він мені платив за навчання", - розповіла дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Квартира повністю біла та мебльована ІКЕА" - українка розповіла про житло для студентів у Швеції

Як результат - дівчина самостійно заробила гроші, яких вистачило, щоб оплатити 2 роки університету. А також отримала цінну практику.

Президент Міжнародного університету логістики та транспорту не приховує - ввели таку програму, щоб заманити студентів. ВНЗ - приватний. Чим більше студентів, тим більше коштів він отримує. Тому абітурієнтів спокушають і іменами компаній, в яких вони зможуть стажуватися - Amazon, DHL, Volkswagen, Still і багатьох інших. Зарплата скрізь різна, але є одна важлива умова. За свою роботу студент отримує винагороду. Однак вона не може бути менше, ніж вартість навчання в університеті.

"Після першого року кращі студенти мають право перейти на систему дуальної освіти. Для них формується індивідуальна програма навчання. Відповідно до неї студент 3 дні на тиждень вчиться у нас і два дні працюють в обраній компанії ", - розповідає він.

Поки що Вроцлав - один з небагатьох польських міст, де можна знайти подібну систему освіти. Однак є й інші варіанти для студента навчатися безкоштовно. Зараз приблизно 25% всіх українських студентів в Польщі. звільнені від оплати за навчання. Решта ж вчаться коштом батьків або ж знаходять способи заробити у вільний від навчання час.

Китай дає багато можливостей для саморозвитку та заробітку. А ось наречених там краще не шукати. Місцеві чоловіки надто сором'язливі з європейками і гучно сьорбають, коли їдять. Проте завести дружбу з "білим" вважається серед них ознакою престижу.

Зараз ви читаєте новину «Польські роботодавці готові оплатити навчання українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути