Ексклюзиви
понеділок, 30 липня 2018 19:35

Обід за долар і сон на роботі: українка розповіла життя у В'єтнамі
8

Автор: з архіву Аралії Кохановської
  Аралія Кохановська рік прожила у В'єтнамі
Аралія Кохановська рік прожила у В'єтнамі

У в'єтнамському місті Нянчанг, яке знаходиться на узбережжі та має велику російсько і українськомовну діаспору, українець з непоганою англійською може знайти роботу за кілька годин. В основному, у сфері послуг.

Про це Gazeta.ua із власного досвіду розповідає українка Аралія Кохановська із Києва.

"З'явилася ідея зібрати гроші і влаштувти шестимісячну відпустку в країнах Азії, - розповідає Аралія Кохановська, - Гроші на подорож відкладала два роки. Вдалося зібрати близько 2,4 тисяч доларів. За 400 доларів купила квиток у В'єтнам, де прожила два місяці у місті Нягчанг. Потім поїхала Тайланду і Камбоджі. Розрахувала, що в місяць можу тратитити не більше 450 доларів. Щоб зекономити, орендувала кімнати в хостелах. Харчувалася вуличною їжею, яку їдять місцеві. Повноцінний обід з рису та мяса коштував від 1 до 1,5 долара".

Через шість місяців подорожей українка вирішила влаштуватися на роботу і оселитися у місті Нянчанг.

"Заходила у ресторани і запитувала, чи їм не треба працівників. За пару годин знайшла першу роботу - роздавала листівки. Але пропрацювала лише 12 хвилин. У місяць пропонували близько 200 доларів за кілька годин в день. Є люди, які працюють на трьох таких роботах і нормально живуть. Але мені такий варіант не подобався, хотілося чогось більшого".

Того ж дня Аралія Кохановська влаштувалася адміністратором у ресторан.

"Досвіду роботи не вимагали. Лише розмовний рівень англійської мови. Заробляла 600 доларів на місяць. Це середня зарплатня для іноземців. Місцевим платять втричі менше".

Аралія Кохановська рік прожила у В'єтнамі
Фото: з архіву Аралії Кохановської
Аралія Кохановська рік прожила у В'єтнамі
Аралія Кохановська рік прожила у В'єтнамі
Аралія Кохановська рік прожила у В'єтнамі
Аралія Кохановська рік прожила у В'єтнамі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, як стала стюардесою за кордоном

"У В'єтнамі сподобалося відношення до працівників. Життя та відносини цінуються більше, ніж робота. Була шокована, коли весь персонал одночасно перестав працювати. В зал винесли стіл і почали накривати на обід. Їли прямо перед відвідувачами. Виявилося, в інших закладах роблять так само. Якщо втомилася, казали відпочивати у спеціально відведеному місці. Якщо не було відвідувачів, дозволялося навіть поспати".

Під час поїздки в Україну Аралія Кохановська закінчила курси з маркетингу в соцмережах. Знайшла клієнтів та повернулася у Вєтнам, маючи віддалену роботу.

"Цього разу обрала менше місто Муйне. Там дешевше житло. Будинок коштує 150 доларів. Він у в'єтнамському стилі - підлога і стіни обкладені кафелем. Усі кімнати дуже великі, особливо кухня і душ. Комунальні дешеві. За воду і електрику в місяць виходило в середньому 7 доларів. Це з урахуванням великого саду, який щодня поливала".

Українка Анастасія Швець сім років працює дайвером у Єгипті. Щомісяця має 1700 доларів зарплатні, додатково роботодавець оплачує проживання та обід.

Зараз ви читаєте новину «Обід за долар і сон на роботі: українка розповіла життя у В'єтнамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути